Od neosvojive građevine do turističke atrakcije

Izvor: Blic, 18.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od neosvojive građevine do turističke atrakcije

Knez Kroj, izaslanik cara Leopolda I, na današnji dan 1692. godine položio je kamen temeljac sadašnje Petrovaradinske tvrđave. Tim povodom, Muzej grada će danas od devet do 17 sati biti otvoren za sve koji žele da pogledaju postavku „Petrovaradinska tvrđava u prošlosti", autora Radovana Bunardžića i Agneš Ozera i saznaju o istoriju Varadinske stene.



- Ključni momenat za nastanak Tvrđave bila je izgradnja odbrambenih instalacija, u obliku bastiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapija, bedema, ravelina, kontragarda i dubokih i širokih šančeva. Sve što se gradilo bilo je okretano prema jugoistoku, jer je najveća opasnost za Habzburšku monarhiju dolazila iz pravca Beograda, odnosno od Otomanske imperije. U prvoj fazi gradnje, podignuta je gornja tvrđava i hornverk, a ujedno je i pripremljen teren za gradnju Donje tvrđave i vaserštata - priča Siniša Jokić, koordinator pomenute izložbe i kustos u Muzeju grada, dodajući da je prvi objekat koji je na Tvrđavi podignut bio Leopoldov bastion.

Da izgradnja kompleksnog odbrambenog sistema nije bila uzaludna pokazalo se u nekoliko navrata, kada je tvrđava, upravo zahvaljujući tom sistemu sačuvana od turskih najezdi i ostala neosvojena. Druga faza izgradnje tvrđave, kako priča Jokić, odvijala se u vreme vladavine Marije Terezije.

- Sve ključne zgrade na tvrđavi, poput Topovnjače, Duge kasarne i Jednostavne kasarne, podignute su od 1750. do 1788. godine, a sa tri reda vodenih šančeva zaokružen je i odbrambeni sistem donje tvrđave. Podgrađe, odnosno Gradić, postalo je vojno naselje i važan vojno-administrativni centar - priča Jokić.

Prokopavanje hodnika, ispreplitanih u četiri podzemna nivoa, započeto je 1765. godine. Ukupna dužina svih hodnika iznosi oko dvadeset kilometara, a zajedno sa nadzemnim sistemom, sa garnizonom od 8.000 vojnika i artiljerijom od 400 topova, Tvrđava je bila praktično neosvojiva. Po završetku Prvog svetskog rata, Tvrđava je prešla u srpske ruke, a u drugoj polovini prošlog veka gotovo potpuno je demilitarizovana. Ona danas predstavlja kulturno-istorijski spomenik i turističku atrakciju po kojoj je Novi Sad nadaleko poznat.

- Ono što je Tvrđavi danas neophodno jeste da bude proglašena za spomenik od izuzetnog značaja i da bude stavljena pod zaštitu Uneska. Potrebna je hitna konzervacija postojećeg stanja, a onda i potpuna restauracija i vraćanje Tvrđave u prvobitno stanje. Sve do tada ona će biti ogroman, ali neiskorišten kulturni i turistički potencijal - priča Jokić.

Tuneli uglavnom neprohodni

- Najkritičnija stvar na Tvrđavi danas je infrastruktura. Najugroženije su podzemne konstrukcije. Čitavi tuneli su pod zemljom, a mnogi od onih koji su prohodni nisu bezbedni za turiste i posetioce - kaže Jokić, dodajući da je od dvadeset kilometara tunela tranutno prohodan tek jedan kilometar, i to samo na prvom nivou ispod zemlje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov: Postavljen kamen temelj za Petrovaradinsku tvrđavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2008

Na današnji dan 1692.godine postavljen je kamen temeljac Petrovaradinske tvrđave, na ruševima srednjovekovne tvrđave na uzvišenju 40 metara iznad Dunava. Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima s vodom. Iz naselja Petrovaradninski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.