Obeležena godišnjica rođenja Vase Stajića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2013, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica rođenja Vase Stajića

NOVI SAD -

Zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada Miroslav Ilić, povodom dana rođenja i smrti Vase Stajića, položio je danas cveće na spomenik istaknutom srpskom piscu, filozofu i kulturnom radniku.

"Vasa Stajić je jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Odgovoran i umeren srpski rodoljub u pravom smislu te reči, zaštitnik vojvođanskog mulitkulturalizma, borac protiv nacionalne isključivosti. Nacionalni pregalac, pravnik i učenjak, učitelj i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vaspitač, pisac i prevodilac, urednik lista "Novi Srbin", sekretar i predsednik Matice srpske. Ličnim primerom uvek je podsticao razvoj opšteg interesa. Rad, a ne dokolica, govorio je", istakao je Ilić.

On je dodao da je "Čika Vasa u velikoj meri zadužio Novi Sad", ostavivši iza sebe izuzetno puno naučnog stvaralaštva - pisao je o političkoj, privrednoj i kulturnoj istoriji Novog Sada, "dajući nemerljiv doprinos za izučavanje srpske istorije u Vojvodini".

"Govorio je da Novi Sad nije naročito znamenit kao srednjeevropski grad, nego je sva njegova slava u tome što je jedno vreme bio kulturni centar Srba. Uz sve teškoće, novosadski Srbi su za kratko vreme uspeli da na sebe skrenu pažnju sveg srpstva, da mu prednjače u pojedinim oblastima kulturnog života, da od Novog Sada stvore ono što je Svetozar Miletić nazvao Srpska Atina", poručio je on.

Cveće na spomenik Stajiću položili su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev i Milivoj Vrebalov i predstavnici Zavičajnog udruženja Mokrinčana.

Vasa Stajić rođen je u Mokrinu 1878. godine, a preminuo je u Novom Sadu 1947. godine, gde je i sahranjen na Uspenskom groblju. Odluku o podizanju spomenika Vasi Stajiću donela je Skupština grada, spomenik je rad vajara Slobodana Bodulića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.