Neobični gosti u Srednjoj školi „Svetozar Miletić“: Šišmiši dočekali đake

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobični gosti u Srednjoj školi „Svetozar Miletić“: Šišmiši dočekali đake

Šišmiši koji su se juče naselili u hodniku Srednje škole Svetozar Miletić napravili su pometnju pred početak nove nastavne godine.

Nekoliko šišmiša smestilo na strop visokog hodnika Male škole na Trgu Marije Trandafil 1 koja se nalazi u sklopu škole „Svetozar Miletić“. Pojedini đaci odmah su rekli kako se boje prolazaka kroz hodnik i da zbog toga ne mogu na nastavu. Međutim profesori kažu da je sve to samo korišćenje ove pomalo čudne situacije.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Deca koriste ovaj problem pa se navodno boje. Jedino što se bojim je da se neko ne napravi važan i povredi te životinje koje su zaštićena vrsta i koje nikom ništa ne mogu da učine. Meni je najzanimljivije što je domar zvao Ciklonizaciju - rekla je I.C. profesorica u ovoj školi. Na teren su na kraju ipak izašli stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode te školi predložili kako da se reši neželjenih stanara.

- Predložili smo ljudima u školi da otkuju prozore koje se nalaze na vrhu zida i ostave ih otvorene preko noći kad šišmiši idu da traže hranu, te ih pred zoru, kad se oni vraćaju, ponovo zatvore ili zakucaju – kaže Jadranka Delić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Iz škole kažu da će ipak sačekati danas stručnjake iz ovog Zavoda da sa ultrazvučnim uređajem rasteraju šišmiše. Kako dodaju, osim nekoliko nestašnih đaka koji su pokušali da ih gađaju, posle čega su zaradili bukvicu, sve je prošlo u najboljem redu.

- Besmislice „uplešće mi se u kosu“ slušam decenijama i nikako da se toga rešimo. Šišmiši su korisne životinje, ovi naši hrane se insektima i ne piju krv kao na filmovima. Sada se intezivno hrane i pripremaju za hibernaciju tokom zime – nastavlja Delić.

Ona kaže da ovih dana njene kolege imaju pune ruke posla, jer šišmiši tokom septembru traže prostor gde će da prezime i obično tada uleću u prostorije. Pored škole, juče su intervenisali i na Popovici gde su šišmiši nastanili jednu vikendicu. Koliko je strah u našem narodu od šišmiša rasprostranjen i jak, Delić objašnjava i primerom jedne sugrađanke koja je neki dan ostala u liftu tri sata čekajući pomoć jer su u hodniku bili šišmiši, iako su joj ulazna vrata od stana bila udaljena svega dva metra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.