Najbolji naučnici: Dr Miloš Stojaković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji naučnici: Dr Miloš Stojaković

Sa dobitnikom nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača u 2008. godini dr Milošem Stojakovićem razgovarala je novinarka Oradia Nataša Šaru. Intervju prenosimo u celini.

U potrazi za mladim naučnicima koji su svojim radom, znanjem i zalaganjem za nauku dobili nagradu „Dr Zoran Đinđić“, stigli smo i do vanrednog profesora na Prirodno – matematičkom fakultetu, doktora Miloša Stojakovića. Tada docent, a sada sedam godina kasnije, doktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nauka na Departmanu za matematiku i informatiku koji izvrsno primenjuje diskretnu matematiku za rešavanje problema u informatici, predaje studentima matematike, piše naučne radove a u slobodne vreme na perkusijima proizvodi zvuke sambe.

Nagradu Dr Zoran Đinđić posvetio je unapređivanjem svoje karijere, a grant od milion dinara u okviru ove nagrade iskoristio je da svoje znanje podeli i proširi na različitim predavanjima i konferencijama u svetu.

„To je nagrada koja svakako nosi jednu težinu ako se uzme u obzir ovaj ambijent u Srbiji. Već neko vreme se dodeljuje pa tako ima i pažnju kako medija tako i na Univerzitetu gde se gleda sa određenim poštovanjem. Stoga je meni to dosta značilo u momentu kad sam je dobio i sigurno mi je dala jedan podstrek i pozitivan aspekt u poslu kojem se bavim“, ispričao je Stojaković.

Ovaj mladi profesor svoj doktorat završio je na prestižnom Švajcarškom državnom tehničkom institutu 2005. godine, nakon čega se vratio u Srbiju i nastavio rad na fakultetu. Kaže da je Srbiju za svoj život i rad odabrao prvenstveno zbog porodice i prijatelja, ali smatra i da PMF ima dovoljno uslova da unapređuje svoju profesionalnu karijeru.

„Moj ostanak je zaista bio kombinacija više faktora kako privatnih tako i poslovnih. A kada pogledate sve obuhvatno, mnogi ne znaju šta znači živeti u inostranstvu, ali dugoročno gledano ja sam procenio da ovde mogu da vodim dovoljno kvalitetan život. To je jedna stvar koju i u inostranstvu gledaju kao odličnu stvar kada se vi vratite i radite u mestu odakle ste došli", izričit je ovaj profesor.

Međutim, Stojaković smatra da Novosadskom univerzitetu, fali više dodira sa svetskim trendovima pa i više konferencija i kontakata sa svetskim naučnicima. Nauku u Srbiji ocenjuje kao dobru i na putu da postane bolja, ali studentima ipak poručuje da posvećenije rade na svojoj karijeri.

Kako situacija ipak nije toliko loša, pa je sve i do samog studenta, nekada je potrebno poslušati sebe i svoj instinkt, poručio je Stojaković.

(Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada.)

Razgovor sa Milošem Stojakovićem poslušajte ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.