Najbolja odbrana od asimilacije - znanje srpskog i ćirilice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja odbrana od asimilacije - znanje srpskog i ćirilice

Negovanje srpskog jezika i učenje ćirilice najvažniji su u borbi protiv asimilacije srpske dece u dijaspori, a u tu borbi se uključio i dnevni list "Vesti" koji izlazi u Frankfurtu, i koji je upravo objavio knjigu "Učimo ćirilicu".

Istovremeno izdavač i vlasnik lista, Aleksandar Vidaković najavio je da će ova dnevna novine, jedina na srpskom jeziku u dijaspori, pokrenuti i veb sajt "Učimo ćirilicu".

Vidaković, koji se kao dete s roditeljima doselio u Nemačku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priča za Tanjug da mu je veoma bitno da naša deca uče srpski jezik i da tome pridaje veliku pažnju i prilikom vaspitanja sopstvene dece.

"Moja tri sina učim vrednostima Srbije i srpskog jezika i oni znaju da, ako nešto žele od mene, to moraju da zatraže isključivo na srpskom", objašnjava Vidaković i dodaje da sada kada ima pedeset godina, još bolje zna i oseća zašto je važno znati svoj maternji jezik i prenositi osećanja prema domovini na potomke.

Tako, objašnjava, on redovno decu vodi i u crkvu i bitno mu je da oni shvate šta je uopšte pravoslavlje, vera njihovih predaka, i da osete pravi duh naše religije.

"Upoznao" ih je, kaže i sa Arhangelom Mihajlom, svecem koga slave Vidakovići, približio im moći ovog anđela Božijeg, kroz priče o njegovom životu i njegovim „moćima", pa su dok su bili mali, kaže, smatrali su da njihov porodični svetac ima veće „moći" od bilo kog superjunaka.

"Jako je važno da se s decom u porodičnom domu govori na maternjem jeziku. Moja deca govore i nemački i španski, pošto su im sestričine polukubanke, i naravno engleski. U kući se govori uglavnom srpski, i oni dobro znaju da ako nešto žele od mene da moraju da me pitaju na našem jeziku", ističe Vidaković.

On dodaje da je veoma važno u negovanju veze sa otadžbinom da deca što češće posećuju domovinu.

Primećuje da se tek sada, posle mnogih nemilih događaja na prostorima bivše Jugoslavije, javlja patriotizam i nacionalizam kod mnogih naših ljudi u dijaspori, u najlepšem smislu te reči.

"Ljubav prema domovini se javlja prvo preko, recimo, Partizana, pa kroz Crvenu zvezdu, pa možda i Radnički iz Niša, košarku, Novaka Đokovića...", objašnjava Vidaković. Njegova deca su, kako je kazao, trenirala vaterpolo, a prava ljubav prema ovom sportu se javila onog trenutka kada su shvatila da je Srbija broj jedan u ovom sportu u svetu.

"Jovan sa 13 godina tečno čita ćirilicu, Dušan sa jedanaest malo sporije, a Bogdan sa osam je savladao azbuku", dodaje ponosno Vidaković.

Za očuvanje našeg jezika i ćirilice u inostranstvu bori se 25 godina unazad, a njegova porodica nailazila je na mnoge prepreke.

"Pre 26 godina, kada su uvedene sankcije, ekonomski embargo, čiji je osnovni cilj bio da pet miliona Srba koji su u inostranstvu i koji nisu mogli da čitaju druge medije sem stranih, moj otac Dušan je došao na ideju, jer nije mogao da to podnese, da napravi 'nemačku' novinu na srpskom jeziku koja će iznositi našu istinu", seća se Vidaković.

Pored pritisaka koje je njegova porodica trpela, Vidaković objašnjava da je pobedio "srpski inat" i da posle 25 godina ova novina nastavlja da se razvija i da opstaje bez problema.

Knjiga „Učimo ćirilicu", nedavno je predstavljena u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije u Beogradu.

"U poslednje dve godine pored akcije 'Negujmo srpski jezik', pokrenuli smo niz drugih akcija, a jedna od njih je i izdavanje ove vrlo zanimljive knjige", rekao je tada ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na promociji .

Ono što je takođe jako važno, kako je primetila koordinatorka za srpsku nastavu za Evropu u Ministarstvu prosvete Biljana Bukinac, jeste to što je u ovoj knjizi primenjen zanimljiv metodičko-didaktički pristup u obradi ćiriličnih slova.

"Slova su na vrlo uspešan način povezana s tekstovima čiji sadržaj je u vezi s našom istorijom, kulturom, značajnim ličnostima i značajnim događajima", rekla je ona i navela da je dodatna vrednost knjige deo u kom deca mogu da pokažu šta su naučili i tako motivišu svoje vršnjake da se uključe u učenje ćirilice.

Predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Rastko Janković istakao je da je negovanje srpskog jezika i pisma najvažniji zadatak, a jedan od načina je da se nastava unapredi novim udžbenicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.