NASA objavila zvuk iz svemira: Čuje se crna rupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2022, 06:55

NASA objavila zvuk iz svemira: "Čuje se crna rupa"

NASA je na svom profilu na Tviteru objavila audio-snimak iz svemira, koji predstavlja zvučne talase koji dolaze iz crne rupe i prolaze kroz grupu galaksija.

"Pogrešna pretpostavka da u svemiru nema zvukova potiče od činjenice da je većina svemira vakuum, kojim ne mogu da putuju talasi. Grupa galaksija ima toliko gasova da smo uhvatili stvarni zvuk. Ovde je pojačan i pomešan sa drugim dodacima da bi se čula crna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rupa", napisali su ispod snimka.

Takozvana sonifikacija razlikovala se od prethodnih napora koji su se sveli na prevođenje astronomskih podataka u zvuk. Ovaj put su se u zvuk prevodili zvučni talasi koje su naučnici zabeležili.

NASA je objasnila da su ti zvučni talasi potom resintetizovani u zvukove koje čovek može da čuje. Zabeleženi tonovi povišeni su za 57 ili 58 oktava i nisu reprodukovani pomoću violina ili drugih instrumenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

AUDIO: Ovako zvuči crna rupa

Izvor: Radio 021, 24.Avg.2022

NASA je na svom profilu na Tviteru objavila audio-snimak iz svemira, koji predstavlja zvučne talase koji dolaze iz crne rupe i prolaze kroz grupu galaksija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.