Mirović primio članove Evropskog instituta ombudsmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2021, 21:04

Mirović primio članove Evropskog instituta ombudsmana

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je večeras članove Evropskog instituta ombudsmana (EOI), sa predsednikom Draganom Milkovim na čelu, koji borave u Novom Sadu povodom održavanja generalne skupštine ovog udruženja.

Ovom prilikom, Mirović je ocenio da je zaštita ljudskih prava jedno od temeljnih i prioritetnih opredeljenja Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, odnosno svih nivoa vlasti na kojima su institucije ombudsmana implementirane i na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspešno funkcionišu.

"Suština tog našeg opredeljenja jeste da se instituciji ombudsmana obezbede apsolutno svi uslovi da u svakodnevnom radu realizuje svoje osnovne principe - principe zakonitosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i pravičnosti", izjavio je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, princip nezavisnosti, prvi je i ključni uslov za uspešno i efikasno ostvarivanje svih drugih principa.

"Obezbeđivanje nezavisnosti rada zaštitnika građana naše je ne samo deklarativno, već i praktično opredeljenje", rekao je Mirović.

Mirović je podsetio i na instituciju Pokrajinskog zaštitnika građana i naglasio njenu posebnu fokusiranost na prava deteta, ravnopravnost polova i prava nacionalnih manjina.

Predsednik Evropskog instituta ombudsmana profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Dragan Milkov rekao je da ovaj institut čini 65 zemalja članica i 167 članova.

"Evropski institut ombudsmana osnovan je 1988. godine sa sedištem u Inzburku, u Austriji, i pruža naučnu i stručnu podršku institucijama ombudsmana", izjavio je profesor Milkov.

Tatjana Moskalkova, ombudsman Ruske federacije kazala je ovom prilikom da je ovaj institut jedinstven jer neguje ljudska prava i predstavlja sponu između vlasti i društva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gеnеralna skupština Evropskog instituta ombudsmana u N.Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2021, 16:04

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prof. dr Zoran Pavlović učеstvovao jе 3. sеptеmbra 2021. godinе u Novom Sadu na rеdovnoj Gеnеralnoj skupštini Evropskog instituta ombudsmana (EOI), prеstižnog udružеnja čiji su članovi institucijе ombudsmana i pojеdinci iz vеlikog broja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.