Kuvajte na zdrav način, izbegnite prženje hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuvajte na zdrav način, izbegnite prženje hrane

Pržena hrana nije pogodna ni za decu, ni za odrasle, dok priprema jela na pari, dinstanje, pa čak i pečenje i grilovanje spadaju u zdraviji načine obrade namirnica.

Izbor hrane je važan, ali je još važnije da li smo namirnice koje smo kupili pravilno i na zdrav način pripremili. Mnogi, međutim, tu prave velike greške.

"Pitam ljude koji žele da skinu kilograme da li, na primer, vole tikvice. Mnogi kažu: Da, ali samo pohovane! Tu je problem. Pohovana hrana nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdrava, jer je puna masnoće i dodatnih kalorija. Iz jelovnika bi trebalo izbaciti pohovano meso, pogotovo ako se obično služi s prelivima od majoneza i pavlake. Baš kao i pomfrit pržen u fritezi ili u dubokoj masnoći u šerpi", ističe nutricionista Branka Mirković.

Po njenom mišljenju prženje bi moglo da se zaobiđe ne samo u ishrani dece, nego i odraslih. Ovaj način pripreme hrane je najneprihvatljivija metoda zato što namirnice tako postaju pune masnoće. Najgora kombinacija je pohovano (brašno, jaja, prezle), pa prženo, jer tako upija najviše ulja.

Smatra se da kuvanje, kuvanje na pari, dinstanje, pa čak i pečenje i grilovanje spadaju u zdravije načine pripreme hrane.

Kuvanje je idealan način pripreme supa, jer hranljive materije i aroma mesa i povrća ostaju u tečnosti. Važno je da se meso kuva potpuno potopljeno u vodi u poklopljenom sudu.

Na pari se kuvaju namirnice koje u sebi sadrže dosta vode, kao što su spanać, mladi kupus i grašak, šargarepa...

Ovaj vid obrade namirnica posebno se preporučuje kada se pripremaju obroci za decu i bolesnike, jer se tako gubi najmanje hranljivih sastojaka s obzirom na to da se namirnice kuvaju u sopstvenom soku. Ovako pripremljena hrana ima odličan ukus, zadržava boju, miris i teksturu. Nema potrebe da se začinjava, dovoljno je samo preliti je manjom količinom hladno ceđenog ulja ili marinadom.

I dinstanje je pogodnije od prženja. Dinsta se mlado povrće, riba i meso, i to na umerenoj vatri kako bi se sačuvali vitamini i minerali u hrani, posebno vitamin C, fosfat i kalijum, koji se pri visokim temperaturama znatno uništavaju.

Najbolje je namirnice prvo kratko zapeći na malo masnoće, a potom doliti malo vode i poklopiti, tako ćemo dobiti veoma ukusan i zdrav obrok. Pojedino povrće (kelj, kupus, karfiol, blitva...) dovoljno je blanširati potapanjem u ključaloj vodi, preliti marinadom i odmah se može jesti.

Za pečenje su pogodni meso, riba, povrće (paprika, krompir), voće i, naravno, razne vrste testa. Kod pečenja temperatura uvek treba da bude viša dok se meso malo ne zapeče, a potom se smanji. Međutim, kod osetljivih osoba pečena hrana može izazvati nadražaj organa za varenje.

Grilovanje je veoma cenjen način pripreme namirnica. Griluju se meso, riba i neke vrste povrća. Ovaj način pripremanja hrane ima i dobru i lošu stranu: ne zahteva dodavanje masnoće, ali neka istraživanja pokazuju da kada se često jede meso s roštilja povećava se rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca.

Ulje na kašičicu

– Količinu ulja ćemo kontrolisati tako što ćemo ga prvo sipati u kafenu kašičicu, pa tek onda u sud.

– Za marinadu za meso ili povrće prokuvaćemo vodu sa začinima, limunom ili sirćetom i dodati začinske trave, peršun, celer, biber, ruzmarin, majčinu dušicu i origano. Marinirano meso i povrće biće ukusnije kada ga pečemo ili grilujemo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.