Kongres hematologa Srbije u Novom Sadu okupio domaće i strane stručnjake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 22:27

Kongres hematologa Srbije u Novom Sadu okupio domaće i strane stručnjake

"Hematologija sadašnjost i budućnost" naziv je trodnevnog 5. Nacionalnog kongresa hematologa Srbije, koji je u Novom Sadu okupio veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz te oblasti.

Na stručnom skupu, čiji organizator je Klinički centar Vojvodine, lekari će razmeniti iskustva u lečenju različitih hematoloških maligniteta, bolesti koja je u porastu u celom svetu.

U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, Klinički Centar Vojvodine je organizator >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kongresa hematologa, koji je uz domaće stručnjake okupio veliki broj stručnjaka iz Italije, Španije, Grčke i drugih zemalja. Ovo je drugi put, nakon petnaestogodišnje pauze, da je "Srpska Atina" domaćin.

"Biće reči o različitim hematološkim malignitetima, pored debata, interaktivnih sesija, imamo za cilj da kod mladih hematologa još više unapredimo svest o razvoju hematologije u Srbiji", rekla je prof. dr Ivana Urošević, upravnica Klinike za hematologiju, KCV.

Hematološki maligniteti su u porastu u Grčkoj i Holandiji, ali su I metode lečenja napredovale, izjavili su za RTV stručnjaci iz Grčke i Holandije.

Poslednjih godina u Grčkoj se beleži porast broja obolelih od hematoloških maligniteta, ali smo savremenim metodama lečenja, ali i prenatalnim testiranjima uspeli da zaustavimo taj negativni trend", rekao je prof. dr Falos Dimopulos, profesor hematologije na Atinskom univerzitetu.

"Imamo izuzetnu saradnju sa kolegama iz Srbije, i biće mi drago da na debatama razmenimo najnovija iskustva u pogledu tretmana obolelih od hematoloških maligniteta", rekao je Piter Solofaut, profesor hematologije u Roterdamu.

U znak dobrodošlice priređen je prigodan kulturno-umetnički program, a do 9. oktobra oko 50 lekara, ali i medicinske sestre hematologije razgovaraće o inovativnim terapijskim pristupima, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.