Ibisi se ponovo gnezde na Obedskoj bari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2016, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ibisi se ponovo gnezde na Obedskoj bari

Na svetski čuvenom zaštićenom području Obedska bara u Sremu, ove godine ponovo se gnezde crni ibis (ražanj) i kašičar.

"To predstavlјa veliku pobedu zaštitara prirode koji su se decenijama borili da ove vrste ponovo vrate na prostore Obedske bare. Crni ibis je poslednji put na ovom području gnezdio početkom 1960-ih godina, a kašičar ga je napustio kao gnezdarica 1992. Godine", kaže dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredine.

Dodaje da je još 1997. godine pokrenut je sveobuhvatan višedecenijski program spašavanja ugroženih prirodnih vrednosti Obedske bare pod simboličnim nazivom "Povratak ibisa", kroz koji tesno sarađuju Mladi istraživači Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat koji se bavi oblašću životne sredine, JP "Vojvodinašume" kao upravlјač, Opština Pećinci, kao i brojne druge nacionalne i međunarodne institucije i fondacije i preko 200 volontera iz mnogih zemalјa sveta.

"Revitalizovane su brojne vlažne livade i bare, formirana vodena okna i unapređen vodni režim. Jedan od rezultata je povećanje male mešovite kolonije sačinjene od 200 parova u okviru tri vrste čaplјi 1992. godine, na čak 950 parova u okviru 10 vrsta čaplјi i vranaca u 2016. godini, među kojima su posle više decenija odsustva ponovo i crni ibis i kašičar. Ovaj izuzetan uspeh u zaštiti prirodne baštine Srbije pokazuje koliko je važno aktivno upravlјati staništima i vrstama i revitalizovati ugrožena područja, kao i planirati sredstva za te namene", navodi Puzović.

Kaže da je očuvanje prirode i biodiverziteta, obaveza je Srbije na putu ka Evropskoj uniji i izuzetan potencijal za razvoj lokalnih zajednica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NAJLEPŠA VEST DANAS: Posle POLA VEKA, CRNI IBIS se vratio na Obedsku baru! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 08.Jun.2016

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštava da se na svetski čuvenom zaštićenom području Obedska bara u Sremu, ove godine ponovo gnezde crni ibis (ražanj) i kašičar, svetski retke i ugrožene vrste ptica...Gnežđenje je potvrđeno od strane ornitologa dr Slobodana Puzovića, sadašnjeg pokrajinskog...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.