I dalje stižu čestitke Patrijarhu srpskom g. Porfiriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2021, 10:03

I dalje stižu čestitke Patrijarhu srpskom g. Porfiriju

Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde uputila je čestitku novoizabranom patrijarhu .

U čestitkise između ostalog kaže:

Vaša Svetosti,

Od srca Vam čestitam na izboru u Tron naslednika Svetoga Save.

Radujući se danas zajedno sa našim narodom i našom Svetom Crkvom, prouznosim iskrene molitve Gospodu da Vas podrži u uzvišenoj službi Prvojerarha Srpske pravoslavne crkve, molitvenim zastupništvom Svetog Save, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetih Nemanjića i svih Božijih ugodnika roda srpskog.

Živimo u doba koje pred našu Državu, ali i celu ljudsku zajednicu postavlja velike izazove. Zato ćemo, nadahnuti primerom Stefana Nemanje, Svetoga Save i ostalih naših velikana, zajednički delati, kako bi dali dostojanstven odgovor i posvedočili svoju pravoslavnu veru i svetosavsku tradiciju. Srpska Crkva je uvek zajedno koračala sa svojim narodom i Državom, nepokolebljivo braneći državne i nacionalne ineterse.

Čestitajući Vam izbor za Patrijarha srpskog, želim da Vašu Svetost Gospod izobilno blagoslovi i podrži u dobrom delu i podvigu na dobro Srbije, našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Na mnogaja i blagaja ljeta Svjatjejši Vladiko!

Čestitka muftije Jusufspahića

U ime Mešihata srbijanskog i beogradskog Muftijstva i u svoje lično ime, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu i svim pripadnicima SPC, čestitam izbor novog poglavara SPC, gospodina Porfirija, napisao je na Tviteru muftija beogradski Mustafa Jusufspahić.

On je izrazio želju da dugogodišnja saradnja sa SPC bude nastavljena i "da Bog uvek bude zadovoljan nama skupa, amin".

Đurić čestitao Porfiriju na izboru za partijarha

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"Sa prijateljem, ambasadorom BiH u SAD Bojanom Vujićem, u zdravlje novog patrijarha svih pravoslavnih Srba širom sveta! Aksios! Na mnogaja ljeta!", napisao je Đurić na Fejsbuku, ispod fotografije sa ambasadorom Vujićem.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je juče za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a u toku je njegovo ustoličenje u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Čestitka Dragane Milošević patrijarhu Porfiriju

Vaša Svetosti,

dragi naš Vladiko, sa velikom radošću sam primila jučerašnju vest. Srpska pravoslavna crkva, kao jedina srpska institucija sa neprekinutim nizom trajanja, najsnažnije je mesto okupljanja srpskog naroda. Tako je od vremena Žiče, Peći, Sremskih Karlovaca (i na posletku) i Beograda. I tako će i biti. Jer Crkva Hristova i Svetosavska je ta koja nam daje smisao života i postojanja.

Mi smo uvereni da je jedini model savremenog srpskog društva u prevazilaženju svih iskušenja i prepreka, kao i ostvarivanja punoće duhovnog, kulturnog i ekonomskog razvoja model Svetosavski, uvek aktuelan i najbolji putokaz.

Najsrdačnije Vam čestitam izbor za patrijarha srpskog i stupanje na tron našeg oca Svetog Save. Neka Vaš pastirski rad i služba Vaskrslom Hristu bude na duhovnu polzu srpskom narodu, kako u otadžbini tako i u rasejanju.

Želim Vam dobro zdravlje i sa ponosom kličem: Dostojan!

Na mnogaja ljeta Svjatjejši Vladiko! Vaše u Hristu čedo, napisala je pokrajinska sekretarka Milošević.

Puljić: Katolička crkva u Hrvatskoj i svetu želi saradnju sa SPC

Predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je izbor patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, uz poruku da ga raduje to što je njegov izbor za poglavara srpske Crkve pozitivno prihvaćen u hrvatskim medijima i među katoličkim vernicima širom Hrvatske.

Istakao je da su oni cenili njegov rad dok je boravio u Zagrebu kao mitropolita zagrebačko-ljubljanski.

"U zajedništvu s biskupima Katoličke crkve i drugih verskih zajednica koje deluju u RH, Vi ste svojim životom i radom nastojali da pokažete kako crkvene zajednice u ime Hrista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti i stvaranju i negovanju dijaloga, razumevanja i tolerancije", naveo je nadbiskup Puljić.

Poželeo je da Porfirije kao odabrani na časnu i odgovornu dužnost patrijarha bude obdaren darovima Duha Svetoga kako bi, kako je naveo, bio "Božji dar Crkvi, narodu i vernicima...".

Poručio je i da se Hristovi učenici ne umaraju od širenja ljubavi, snošljivosti i praštanja.

"Vaša Svetosti, na početku trećeg milenijuma istorija hrišcanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, širom Evrope i sveta oseća posebnu potrebu da pojača saradnju sa članovima pravoslavnih crkava sa kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija....", naveo je nadbiskup i dodao:

"Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva.

Dodik: Patrijarh da obezbedi dobru saradnju države i crkve

 Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su srpski narod i srpske države dobile novog patrijarha koji svojim delovanjem treba da produži i obezbedi jedinstvo crkve i dobru saradnju sa državom i da mu je posebna čast što je prisustvovao ustoličenju 46. patrijarha Porfirija.

Očekujem da patrijarh Porfirije, istakao je Dodik "obezbedi dobru saradnju između crkve sa državama Srbijom i Republikom Srpskom.

U novom patrijarhu imamo kapacitete da se to i ostvari rekao je Dodik i dodao:

"Važno je što je SPC na miran način prošla kroz izbor novog patrijarha, to je bilo efikasno uz pokazano jedinstvo episkopa", ocenio je Dodik i čestitao SPC na valjano obavljenom poslu.

On je novinarima nakon što je izašao iz Patrijaršije, gde su posle ustoličenja patrijarh Porfirije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić orišli u Patrijaršiju, preneo da se novom poglavaru SPC stavio na raspolaganje da mu pomogne u okviru svojih mogućnosti, kao i da se obezbede zajedničke poruke.

Te poruke, prema rečima Dodika, treba da budu usmerene na očuvanje mira, jedinstva, potrebe za razvojem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.