I Vršac uskoro dobija Centar za profesionalni razvoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Vršac uskoro dobija Centar za profesionalni razvoj

U okviru međunarodnog projekta "KEY – Keep educating yourself", finansiranog kroz program Erasmus+, u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" u Vršcu održana je dvodnevna radionica "Centri za profesionalni razvoj". Projekat traje do 2021. godine, a već do kraja ove jedan Centar za profesionalni razvoj treba da bude formiran i u Vršcu.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" partner je u realizaciji ovog projekta usmerenog ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgradnji kapaciteta za celoživotno usavršavanje vaspitača.

Dvodnevna radionica u Vršcu omogućila je razmenu ideja, iskustava i postavljane prioriteta u cilju osnivanja Centara za profesionalni razvoj, u skladu sa zakonima, zahtevima Zavoda za unapređivanje osnova obrazovanja i vaspitanja, i uočenim realnim potrebama.

"Primećujemo da se studenti koji zasnuju radni odnos vraćaju u svoje matične ustanove sa pitanjima šta može škola da im ponudi od nekih programa, pri čemu ne smemo da zaboravimo aktulne studente koji takođe imaju svoja interesovanja i kanališu svoje potrebe. I treća jako važna fokus grupa jesu roditelji, sa kojima isto moramo da radimo, i koji su nam veoma značajni", objašnjava koordinatorka projekta Svetlana Lazić, sa Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Novom Sadu.

Srbija je usvojila i nove osnove predškolskog obrazovanja i vaspitanja, za koje vaspitači moraju biti dodatno obučeni, što će zapravo biti jedan od zadataka Centara za profesionalni razvoj.

"Tu vidimo mesto visokih škola strukovnih studija, koje su zadužene za inicijalno obrazovanje vaspitača, da pored toga što će inovirati svoje kurikulume za obrazovanje vaspitača, odigraju važnu ulogu i u stručnom usavršavanju vaspitača za implementaciju ovih novih osnova", navodi direktorka visoke škole strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" u Vršcu, doc. dr Jelena Prtljaga.

Osim u Srbiji, ovakvi Centri biće formirani i u Crnoj Gori, pa su iskustva zemalja koje ih već imaju i koje su partneri u projektu, više nego dragocena.

"Njihova iskustva su sigurno dobrodošla. Postoje tu i izvesne razlike, ali ima i dosta sličnosti I onoga što se može primeniti na našim prostorima i u našim obrazovnim sistemima", kaže prof. dr Veselin Mićanović, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Univerziteta Crne Gore.

"Verujem da ćemo i mi u Sloveniji, iako imamo dosta iskustva, nešto naučiti i možda nešto promeniti, da i mi nađemo bolji put do naših praktičara i vratimo ih na fakultete da dopune svoja znanja. Mislim da je to naš zajedničćki cilj", poručuje dr Matjaž Duh sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Mariboru.

Do kraja godine Centre za profesionalni razvoj trebalo bi da dobije svih pet škola učesnica u Srbiji, što znači da će jedan takav uskoro biti formiran i u Vršcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.