Dan otvorenih vrata u Narodnoj banci Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan otvorenih vrata u Narodnoj banci Srbije

Kako je izgledao novac na tlu Srbije kroz vekove, kako prepoznati falsifikovanu novčanicu, ali i koliko je teška zlatna poluga, sve su to građani mogli da vide danas u Narodnoj banci Srbije u Ulici kralja Petra 12, na manifestaciji "Dan otvorenih vrata".

Vrata Narodne banke Srbije otvorena su i svakim danom za posetioce od 8 do 16 sati, ali i svake prve subote u aprilu za one koji ne stižu radnim danima da posete Centar za posetioce ili Muzej novca.

Građani su danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogli da vide izložbenu postavku "Novac na tlu Srbije", zatim tematsku izložbu "Falsifikati", kao i "Izrada kovanog novca - od idejnog rešenja do realizacije".

Viši stručni saradnik za izložbe u Narodnoj banci Srbije Snežana Cvetić kaže da građani danas mogu proveriti verodostojnost svoje novčanice kroz UV lampu ili lupu, ali da imaju priliku i da podignu zlatnu polugu i uporede različite metale istog oblika.

Poluge istog oblika urađene su od zlata, olova i gvožđa, ali je zlatna najteža - teška je 12 kilograma dok je poluga od olova teška 7,4 kilograma a od gvožđa pet kilograma.

Posetioci su mogli da pogledaju i presu na kojoj se nekada kovao novac, a koja je urađena po replici takve prese iz 19. veka.

Svi koji su danas posetili NBS na "Dan otvorenih vrata" kao jedinstven poklon dobili su novčanicu sa svojim likom, a na njoj se nalazi broj 1884, što označava početak rada Narodne banke Srbije.

Cvetić je ukazala da se ove godine NBS obeležava tri značajna jubileja - 135 godina od početka rada Narodne banke Srbije, 90 godina od početka rada Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru i 15 godina početka rada Centra za posetioce ili Muzeja novca.

Stručni tim NBS iz Sektora za platni sistem sve zainteresovane posetioce upoznao je sa inovacijama u oblasti plaćanja, kao što je sistem za instant plaćanje.

Ulaz u Muzej novca besplatan je za sve posetioce.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.