Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crno na belo: Pri zapošljavanju i potpis na - blanko otkaz

NOVI SAD -

Prema podacima nevladinih organizacija okupljenih u akciji "Crno na belo" kojom se štite prava radnika, sve više poslodavaca odlučuje se na nezakonito otpuštanje – pomoću blanko otkaza.

Upravo na taj način Novosađanka Angelina Zečević, kako kaže, dobila je otkaz u beogradskoj firmi za održavanje higijene "Rilex CO".

Nakon što joj je prekinut stalni radni odnos, 2011. godine odlučila je da podigne tužbu novosadskom Osnovnom sudu protiv bivšeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslodavca.

Direktor firme "Rilex CO" Dragan Ristivojević nije želeo da komentariše optužbe, jer kako nam je rekao čeka sudsku presudu.

U novosadskoj Inspekciji rada kažu da su svesni da takvi slučajevi postoje, međutim nemoguće je dokazati odgovornost poslodavca, jer se zaposleni najčešće jave nakon prekida radnog odnosa.

S druge strane u okviru akcije "Crno na belo" sve više građana se žali da su uslovljeni potpisivanjem unapred dogovorenog otkaza, kako bi dobili posao.

"Potpisivanje blanko otkaza najčešće se koristi u privrednom sektoru, u bankama i osiguravajućim kućama, a poslodavci ih aktiviraju kada dođe do smanjenja obima posla"

Blanko otkaz nije regulisan Zakonom o radu, teško ga je dokazati, a time i kazniti nesavesne poslodavce, kojih je sve više.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.