CG: Opozicija traži formiranje prelazne vlade, Narodni front i demokrate najavili rekonstrukciju postojeće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 07:22

CG: Opozicija traži formiranje prelazne vlade, Narodni front i demokrate najavili rekonstrukciju postojeće

Postojeću 42. Vladu Crne Gore potrebno je rekonstruisati na način da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri, navodi se u zajedničkom saopštenju Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore.

Kako navode, na poslednjem sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razrešenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome.

"Uvažavajući taj zahtev, u prethodnim danima su obavljene konsultacije između predstavnika DF-a i Demokrata, nakon kojih je zaključeno i da bi podela resora bila dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike", dodaje se u saopštenju koje je prenela RTCG.

Konjeviću Vučić kriv i za dogovor DF i Demokrata

Raško Konjević, lider opozicione SDP, koja je decenijama bila koalicioni partner DPS-a na vlasti u Crnoj Gori, komentarisao je dogovor DF i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade, optužujući i za to predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Demokratski front i Demokrate, bez prisustva predstavnika GP URA Dritana Abazovića, dogovorili su sinoć predlog za rekonstrukciju aktuelne vlade tako što bi ubuduće bilo 18, umesto dosadašnjih 15 minista i tri potpredsednika, umesto jednog, koji bi istovremeno mogli imati i svoje resore.

"Onaj ko pomisli zašto nema Dritana Abazovića na ovom sastanku, logično je jer mu je istekao politički rok trajanja. Vučić postigao dogovor. 'Formalni predlagač' tj. predsednik vlade. Bravo URA ovako se štite nacionalni interesi. Niko vas ništa ne pita i vama 'banja'", napisao je Konjević na Tviteru.

Tužilački savet će se, kako su poručili DF i Demokrate u zajedničkom saopštenju, "izabrati na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada".

"Na prethodno navedeni način biće rešena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese", dodaje se u saopštenju.

SDP najavio Predlog rezolucije o stabilizaciji prilika u Crnoj Gori

Dan nakon što su stranke crnogorske opozicije zatražile formiranje prelazne vlade, u kojoj bi bio i DPS Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija (SDP) je najavila da će svim parlamentarnim partijama i međunarodnim partnerima dostaviti tekst "Rezolucije o stabilizaciji političkih prilika i evropskom konsenzusu", piše podgorički portal CdM.

Smisao ove inicijative je, kako smatraju u SDP-u, da se pokuša naći način da se pre svega kroz široki međupartijski dijalog dođe do zajedničke vrednosne platforme koja će omogućiti konsolidaciju političkih prilika i dogovor oko evropske agende i nastavka EU puta.

CdM, koji je objavio faksimil Nacrta rezolucije, piše, između ostalog, da se u Nacrtu polazi od činjenice da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i društvenoj krizi koja zahvata sve delove i sve funkcije zajednice, od ekonomske, preko obrazovne i zdravstvene, do kulturne i verske.

U tekstu se navodi zabrinutost stanja paralize i blokade ključnih institucija koje karakteriše vd stanje u kompletnom pravosudnom sistemu, čime se, kako se navodi, nastavlja proces demokratskog nazadovanja koji preti da nanese nenadoknadive štete za proces EU integracija, kao i da podrije poverenje naših NATO partnera usled značajnih propusta u bezbednosnom sektoru.

"Uvereni da trenutno dominantni politički pristup ne uspeva, a često i ne pokušava, da nađe odgovor na probleme sa kojima se društvo suočava čime se politička situacija radikalno i ubrzano pogoršava sa mogućnošću dalje eskalacije i moguće destabilizacije prilika u zemlji", navodi se u predloženom tekstu.

O Predlogu rezolucije treba da se izjasni parlament.

Inače, ova inicijativa dolazi istovremeno sa dogovorom Demokratskog fronta i Demokrata, bez GP URA Dritana Abazovića, postignutim sinoć o rekonstrukciji aktuelne vlade, tako što bi u njoj bilo 18, umesto dosadašnjih 15 resora i imala bi tri potpredsednika vlade koji bi istovremeno imali i svoje resore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Demokratski front i Demokrate izneli predlog rekonstrukcije Vlade Crne Gore

Izvor: N1 televizija, 16.Sep.2021

Aktuelnu Vladu Crne Gore potrebno je rekonstruisati na način da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, a Tužilački savet biće izabran na sednici na kojoj bude rekonstruisana Vlada, saopštili su Demokratski front i Demokratska Crna Gora.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.