Bulevar Evrope širi za jednu traku od jeseni

Izvor: Blic, 20.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bulevar Evrope širi za jednu traku od jeseni

Izgradnja druge saobraćajne trake Bulevara Evrope, na delu od Futoškog puta do ulice Braće Grulović, započeta je juče, a za 15 dana očekuju se i prvi radovi na trećoj deonici ove važne gradske saobraćajnice, od ulice Kornelija Stankovića do Rumenačkog puta.

Po okončanju gradnje deonice od Futoškog puta do ulice Braće Grulović, što se očekuje u narednih 77 kalendarskih dana, biće završeni radovi u delu koji prelazi preko Telepa započeti 2006. godine. Pored ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saobraćajnice, kojom se saobraćaj i sada odvija u dva smera, izgrađeni su i parkinzi i biciklistička staza.

Bulevar u međuvremenu nije bio završen u punom profilu jer su vlasnici parcela s desne strane odbijali da se nagode sa Zavodom za izgradnju grada oko ustupanja zemljišta za saobraćajnicu. Kako je sada taj problem rešen, navode u ZIG-u, započeta je i izgradnja druge saobraćajne traka široke 10 metara, u ukupnoj dužini od 743 metara.

Radovi na proširenju bulevara na Telepu povereni su"Putu", a vrednost posla iznosi 126.652.619 dinara. Nakon završenih radova, Bulevar Evrope dobiće konačno svoj puni profil i na ovoj deonici, a širina saobraćajnice će se uskladiti sa deonicom istog Bulevara od Futoškog puta do Kornelija Stankovića, izgrađenom prošle godine.

- Veoma je malo investicija za koje možemo tvrditi da rešavaju ključne probleme u gradu, a jedan od ključnih komunalnih problema grada su saobraćajne gužve. Nema nikakve sumnje da će gradnja Bulevara Evrope rasteretiti saobraćaj i saobraćaj u gradu učiniti mnogo bezbednijim i komfornijim - rekao je juče Borislav Novaković, direktor Zavoda za izgradnju grada obilazeći radove.

Novaković je najavio i početak gradnje trase Bulevara Evrope od Kornelija Stankovića do Rumenačkog puta. U ZIG-u se, naveo je on, intenzivno sprovode završne pripreme za početak radova koji se očekuju za dve nedelje.

Završetkom svih ovih radova Bulevar Evrope će se protezati u dužini od oko pet kilometara, između Limana IV i Rumenačkog puta. Ova saobraćajnica bi potom trebalo da se nastavi još blizu pet kilometara od Rumenačkog puta preko železničke pruge i kanala DTD do autoputa, a sad druge strane od Limana prema Ribljem ostrvu, gde bi bio izgrađen novi most.

Početak radova od Rumenačke ka autoputu, koji predviđaju i gradnju nekoliko nadvožnjaka, kao i mosta preko kanala, grad planira za 2011. godinu. Drugi pravac moraće da sačeka da grad obezbedi novac za još jedan most, pošto se prvo očekuje gradnja Žeželjevog mosta, kao i prelaza na stubovima bivšeg „Franca Jozefa". Kada se jednom završi ovaj saobraćajni pravac, Novi Sad će dobiti zapadnu obilaznicu.

Parkinzi i staze zavise od privatnih investitora

Radovi na gradnji druge trake Bulevara Evrope za sada neće obuhvatiti i izgradnju parkinga, biciklističkih i pešačkih staza. Ovi radovi, kao i kompletno komunalno opremanje, objašnjavaju u ZIG-u, izvodiće se u skladu sa dinamikom izgradnje poslovnih i stambenih zgrada duž ove strane bulevara. S obzirom na to da nijedna parcela na ovoj lokaciji nije u vlasništvu grada, tempo ovih radova zavisiće od inicijative privatnih investitora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.