Besmrtni puk marširao ulicama 11 gradova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2019, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besmrtni puk marširao ulicama 11 gradova

Polaganjem venaca, svečanim maršom "Besmrtni puk" i koncertom na platou ispred Skupštine grada Beograda obeležen je dan Pobede nad fašizmom, 9. maj.

"Besmrtni puk", u kojem su učestvovali brojni građani i predstavnici republičke i gradske vlasti, kao i gosti iz Rusije, kretao se od Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert.

Koncert je organizovao Ruski dom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve, a nastupili su ruski i srpski umetnici i ansambli.

Pre početka koncerta, okupljenima su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, ministar za rad Zoran Đorđević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Popović je rekao da se na današnji dan moramo prisetiti ideja zbog kojih su naši preci, nadljudskom hrabrošću i nepokolebljivošću, bili spremni da bespogovorno, u ratu žrtvuju svoje živote.

"Moramo se prisetiti tih ideala prošlosti, jer na njima je zasnovana i naša sadašnjost i budućnost", rekao je Popović i istakao da su ti ideali sloboda i nezavisna otadžbina.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je okupljenima čestitao Dan pobede i istakao da je poznato da su Srbi i Rusi braća.

"Ali, mi smo i braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika", poručio je Čepurin.

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić se, u ime Grada Beograda, zahvalio prijateljima iz Rusije koji su došli da zajedno sa građanima Srbije proslave pobedu nad fašizmom.

"Ako ima naroda koji sa punim pravom slave pobedu nad fašizmom, onda su to ruski i srpski narod. Podneli smo najveće žrtve, proporcionalno broju stanovnika, i bili na pravoj strani čovečanstva", istakao je Vesić.

On je dodao da je današnji dan prilika da se zahvalimo i Crvenoj armiji na učešću u oslobođenju Beograda 20. oktobra 1944. godine.

"Nikada nećemo zaboraviti da je 1.000 Crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika NOB-a dalo život da Beograd bude slobodan", rekao je Vesić.

On je istakao da marš "Besmrtni puk", treba da podseti na pretke koji su dali život u borbi protiv fašizma, da podseća buduće generacije šta je fašizam i da bude brana revizije istorije.

Ministar Đorđević rekao je da je nemamo pravo da zaboravimo naše pretke pale za slobodu i da je naša obaveza da čuvamo sećanje na njih.

U povorci "Besmrtni puk" bili su i mnogobrojni građani, a među njima su potomci nastradalih koji su, uprkos kiši, nosili fotografije svojih predaka, srpske i ruske zastave.

U prvom redu su bili prvom redu su ministar Popović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, šef odbora za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantnin Kosačov i Valerij Rjazanski, ministar Đorđević, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić...

Ovo je četvrti put da se u Beogradu održava svečani marš "Besmrtnog puka" povodom Dana Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Danas marširaju i Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Užice, Kruševac, Kikinda, Sombor, Pančevo i Paraćin.

Besmrtni puk se održava bez ikakvih političkih obeležja, pod zastavom Srbije, i ima isključivo rodoljubivi karakter.

U Novom Sadu marš Besmrtnog puka krenuo je sa Keja žrtava racije u 17 sati. Kolona se kreće Bulevarom Cara Lazara, Stražilovskom, Žarka Zrenjanina i ulicom Modene do Trga Slobode, gde će posle obraćanja gradonačelnika Novog Sada, biti održan svečani koncert sa srpskim i ruskim rodoljubivim pesmama.

Marš besmrtnog puka prvi put je održan u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalja sveta i postao međunarodna manifestacija.

Ove godine međunarodni koordinator Besmrtnog puka za sve države je Sergej Gluščenko iz Moskve, dok je koordinator Besmrtnog puka Srbija, Nenad Simonović, zadužen za jedanaest gradova u našoj zemlji.

Povodom 9. maja - Dana pobede, nakon marša će biti održan veliki koncert istaknutih ruskih i srpskih umetnika i ansambala.

Na koncertu će nastupiti narodna umetnica iz Rusije Nadežda Krigina, zaslužni umetnik Rusije Jan Osin, Ivan Bosiljčić, državni akademski ansambl "Rusija - Ljudmila Zikina", orkestar Moskovskog kadetskog muzičkog korpusa, Kulturno umetničko društvo LOLA iz Beograda i drugi.

Nakon svečanog koncerta, na platou ispred Skupštine Grada Beograda, za građane glavnog grada, ali i cele Srbije, koji će danas biti u Beogradu, biće priređena besplatna projekcija na otvorenom najnovijeg filma Miloša Bikovića "Balkanska međa".

Deveti maj - pobeda ljubavi nad nacizmom i fašizmom

Dan pobede obeležen je danas i u Somboru. Već po tradiciji delagacije tog grada, predstavnici ruske i ukrajinske ambasade, SUBNOR-a i Vojske Srbije položili su vence na partizansko i groblje crvenoarmejaca. U Somboru je održana i parada "Besmrtnog puka", a u blizini tog grada, u završnici drugog svetskog rata odigrala se Batinska bitka – na Dunavu kod brda Batina, u novembru 1944-te, kada je Sombor već bio oslobođen.

I ostali gradovi u našoj pokrajini odali su poštu žrtvama drugog svetskog rata i nizom manifestacija obeležili dan pobede nad fašizmom.

U Balkanskim ratovima i Velikom ratu Srbija je izgubila više od milion ljudi, a još toliko u Drugom svetskom ratu, kada je Novi Sad ostao bez trećine stanovnika.

Dan pobede nad fašizmom jedan je od najveličanstvenijih datuma u istoriji čovečanstva, a svet u kojem živimo tekovina je te pobede, poručio je gradonačelnik Novog Sada nakon polaganja venaca na Spomen-groblju.

"Deveti maj 1945. označava pobedu dobra nad zlom, ljudskosti i civilizacijskih vrednosti, pobedu ljubavi nad nacizmom i fašizmom, razaranjem, ubijanjem i progonima", izjavio je Vučević.

I subotičani se polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma svake godine prisećaju svojih sugrađana koji su dali živote za slobodu.

Marko Vuković iz Ruskog Sela kod Kikinde sa samo 16 godina započeo je borbu protiv okupatora. Dan pobede podseća ga na herojske dane, na vreme kada se sloboda branila svim sredstvima.

Svečanom sednicom i polaganjem venaca Dan pobede obeležen je i u Šidu i Sremskoj Mitrovici.






Pogledaj vesti o: Kruševac,   NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.