Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020, 15:29

Bazični sportovi za razvoj motorike kod dece (AUDIO)

Poznato je da se kod dece osnovno školskog uzrasta značajno može uticati na motoriku, a kakve su fizičke sposobnosti današnje generacije osnovaca u poređenju sa ranijim generacijama predočava Branislav Strajnić, šef Odeljenja za dijagnostiku treniranosti sportista u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta.

"U poslednje 2 godine uradili smo nekoliko hiljada testiranja na teritoriji APV, a ono što smo zatekli u okviru poslednjeg istraživanja je blagi trend pogoršanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << motoričkih sposobnosti dece u odnosu na ranija istraživanja iz osamdesetih, devedesetih i 2010. godine u Novom Sadu", kaže Strajnić i dodaje da stanje nije alarmantno ukoliko se napravi dobar sistem i ostvari saradnja na svim nivoima.

Govoreći o tome na koji način može da se utiče na brzinu i koordinaciju i sve druge motoričke sposobnosti, Strajnić ističe da deca uzrasta od prvog do četvrtog razreda treba da prođu školu plivanja, da se bave atletikom, te da se akcenat stavi na bazične motoričke sposobnosti i bazične sportove.

"Već od 9, 10 ili 11 godine, u zavisnosti od biološkog razvoja svakog deteta, može se razmišljati o usmerenju na određeni sport”, kaže Strajnić i dodaje da po statističkim podacima sa teritorije APV kod dečaka preovlađuje fudbal, dok je kod devojčica to odbojka.

Mi u zavodu predlažemo da deca nakon prolaska kroz školice plivanja i atletike dođu sa roditeljima na savetovanje i testiranje, koje bi ukazalo na njihove predispozicije za određeni sport.

Strajnić kao problem izdvaja nizak nivo tehnike izvođenja motoričkih testova u seoskim sredinama, te da je ovo jedan od razloga što deca postižu slabije rezultate.

"To izvire iz školica sporta i časova fizičkog vaspitanja, a reč je o tehnikama koje se vežbaju", objašnjava Strajnić i dodaje da je testiranje motoričkih sposobnosti bitno kako bi se treninzi shodno rezultatima prilagodili.

"Pretreniranost je jedna od loših stvari jer neprilagođen trening može dovesti do povreda, ali i zasićenja deteta određenim sportom, pa se dešava da deca u 12 ili trinaestoj godini odustanu od sporta”, kaže Strajnić.

On zaključuje da je presudno decu pustiti da se igraju do kraja 10 godine kroz bazične sportove, a zatim odabrati kvalitetan klub i trenera koji će im poboljšati motoričke sposobnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.