Alarmantni podaci istraživanja u Bačkoj

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantni podaci istraživanja u Bačkoj

SOMBOR - Svaka treća Romkinja u 15 bačkih mesta bila je žrtva nasilja, pokazalo je šestomesečno istraživanje Udruženja građana „Moji snovi". U anketi je ispitano 300 žena, 100 je doživelo nasilje u porodici, a za pomoć se obratilo samo dvadesetak žena.

- U proteklih šest meseci razgovarali smo sa više od 300 žena u Deronjama, Obrovcu, Kulpinu, Tovariševu, Selenči, Bačkom Monoštoru, Staparu i drugim mestima u Bačkoj. Anketirali smo žene svih uzrasta, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svaka treća se izjasnila da je bila zlostavljana. U razgovorima smo uspeli da saznamo da je broj žena koje su pretrpele zlostavljanje veći, ali one nerado govore o tome - kaže koordinator projekta „Borimo se protiv nasilja" Udruženja građana „Moji snovi" Aranka Vladisavljević. Nasilju su izložene žene svih uzrasta.

- Imamo i slučajeva žena koje su zlostavljane od cele porodice. Osim fizičkog nasilja, Romkinje trpe i psihičko zlostavljanje. Strašno je kada žena nema nikakva prava osim da radi, ćuti i trpi sve. O seksualnom zlostavljanju među romskom populacijom se ne govori, jer su Romkinje vaspitane tako da se o tome ne govori, jednostavno to je nešto što romske žene ostavljaju za sebe - kaže Aranka. Ona se na terenu susrela i sa slučajevima gde su Romkinje zlostavljane u porodici još od detinjstva i to od više članova porodice, a kasnije zlostavljanje nastavlja suprug i ono traje godinama. Suprotan primer je jedna Romkinja koja je kao dete trpela zlostavljanje u porodici, ali je kasnije uspela da se izbori za sebe. Danas živi u Budimpešti, uspešno radi i pomaže celu širu porodicu.

Za pomoć nadležnim službama obratio se veoma mali broj žena i od njih stotinu koje su priznale da su bile zlostavljane, pomoć je potražilo samo 20.

- Još uvek je s jedne strane jaka tradicija, a s druge strane žene ne veruju da će im neko pomoći. Bilo je slučajeva da su u takvim situacija reakcije onih koji treba da pomognu bile: „Ma, pusti, ciganska posla" - priča sagovornica „Blica" i dodaje da je cilj projekta bio prikupljanje podataka o zlostavljanju i mogućnostima romskih žena da se tome suprotstave.

Trpe da bi zaradile za decu

Aranka Vladisavljević kaže da su uglavnom sve žene sa kojima je razgovarala rekle da se, da mogu sada da biraju, nikada ne bi mlade udale niti bi svojim ćerkama dozvolile da se mlade udaju.

- One su spremne da rade sve samo da bi zaradile koji dinar za svoju decu i da ne zavise ni od koga u porodici. Ukoliko bismo uspeli da se izborimo za njihovu ekonomsku nezavisnost, onda bi se lakše rešili i mnogi drugi problemi u romskim porodicama - kaže Vladisavljevićeva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Romkinje zlostavljane od detinjstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2008, 10:37

SOMBOR - Svaka treća Romkinja u Vojvodini je žrtva nasilja, 100 je doživelo nasilje u porodici, a za pomoć se obratilo samo dvadesetak žena, navode rezultati istraživanja...Istraživanje je vršilo udruženje građana "Moji snovi", u 15 vojvođanskih mesta. !Anketirane su Romkinje svih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.