Romkinje zlostavljane od detinjstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romkinje zlostavljane od detinjstva

SOMBOR - Svaka treća Romkinja u Vojvodini je žrtva nasilja, 100 je doživelo nasilje u porodici, a za pomoć se obratilo samo dvadesetak žena, navode rezultati istraživanja.

Istraživanje je vršilo udruženje građana "Moji snovi", u 15 vojvođanskih mesta. !Anketirane su Romkinje svih uzrasta", rekla je Aranka Vladisavljević, koordinator projekta "Borimo se protiv nasilja".

"Osim fizičkog nasilja, Romkinje trpe i psihičko zlostavljanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << O seksualnom zlostavljanju među romskom populacijom se ne govori, jer su Romkinje vaspitane tako da se o tome ne govori", dodaje ona.

Postoje slučajevi gde su Romkinje zlostavljane u porodici još od detinjstva i to od više članova porodice, a kasnije zlostavljanje nastavlja suprug i ono traje godinama. Suprotan primer je jedna Romkinja koja je kao dete trpela zlostavljanje u porodici, ali je kasnije uspela da se izbori za sebe. Danas živi u Budimpešti, uspešno radi i pomaže celu širu porodicu.

"Za pomoć nadležnim službama obratio se veoma mali broj žena i od njih stotinu koje su priznale da su bile zlostavljane, pomoć je potražilo samo 20. Broj zlostavljanih žena je mnogo veći, ali žene nerado govore o tome", kaže Vladisavljević.

Razlog tome je vrlo jaka tradicija, a s druge strane žene ne veruju da će im neko pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.