Završeno redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije uz incidente i himnu

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije uz incidente i himnu

Skupština Srbije danas je intoniranjem državne himne i uz počasni stroj Garde Vojske Srbije završila redovno jesenje zasedanje, a poslednji dan obeležili su incidenti i fizički sukobi poslanika Dveri i Srpske napredne stranke.

Poslanici Saveza za Srbiju u kojem su i Dveri >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << , bojkotuju već godinu dana sednice Skupštine Srbije, ali su "Dverjani" danas ušli u skupštinsku salu da izraze nezadovoljstvo načinom na koji je Srbija reagovala na donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i zatraže "adekvatnu zaštitu" Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u toj susednoj zemlji.

Poslanik Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić uneli su transprente "Vučić - Milo braća blizanci" i "Zašto Srbija ćuti".

Obradović je stao ispred stola predsedavajućeg sednice i pitao poslanike da li podržavaju "otimanje srpskih svetinja" i hapšenje poslanika u Crnoj Gori.

Tada su mu je prišao šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, a potom i drugi poslanici vladajuće većine, i izbilo je koškanje, metež i guranje.

Obradović je na konferenciji za novinare rekao da nije želeo da izazove incident, već da "izvede performans" i da nije očekivao fizički obračun.

Optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sarađuje s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a da ne štiti srpski narod i SPC u Crnoj Gori.

Situacija se posle izvesnog vremena smirila, Obradović je prošao sa pocepnim rukavom sakoa, a sednica je nastavljena.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović koji je prvi krenuo ka poslanicima Dveri, rekao je da je "reagovao kao čovek" na "najveću moguću uvredu" koja je izrečena izjednačavanjem Vučića i Đukanovića.

Predsednica Skupštine, Maja Gojković, osudila je postupak Dveri koji je nazvala "fašističkim napadom poslanika Saveza za Srbiju".

Posle incidenta, sednica je nastavljena, ali u svetlu tog događaja.

Poslanici su tokom popodneva završili raspravu i potom glasali o predloženim tačkama dnevnog reda.

Usvojene su izmene Zakona o vojsci, Strategija odbrane Srbije i Startegija nacionalne bezbednosti Srbije, odluka o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, Sporazum Vlade Srbije i Češke o saradnji u odbrani, kao i Sporazum Srbije i Sevrne Makedoinije o uspostavljanu graničnog prelaza Lojane-Miratovac.

Skupština je izabrala i tri člana REM-a: bivšu poslanicu Liberalno-demokratske partije Juditu Popović, kompozitora muzike za film i pozorište i profesora Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu Zorana Simjanovića, i sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredinu u Gradskoj upravi Subotica, Aleksandar Vitković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.