Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog za lično herojstvo i vešto komandovanje

Izvor: RTS, 09.Apr.2020, 18:32

Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog za lično herojstvo i vešto komandovanje

Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine.
Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici takozvane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u rejonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacija na liniji Đakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.
U saopštenju se ističe da je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu.
Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.
Bitka na Košarama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca).
U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik odlikovao potpukovnika Dragutina Dimčevskog

Izvor: Danas, 09.Apr.2020

Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije...

Nastavak na Danas...

Predsednik Srbije odlikovao potpukovnika Dimčevskog za herojstvo na Košarama

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2020

Bitka na Korašama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. Godine...Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla samačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.