Vojska obnovila kasarne, strelište i „Karađorđevo“

Izvor: Politika, 09.Jul.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska obnovila kasarne, strelište i „Karađorđevo“

U planu povratak vojske u kasarne u Surdulici i Pirotu

Vojska Srbije renovirala je i uredila više objekata širom Srbije, od strelišta „Bubanj Potok“ u Beogradu, do reprezentativnih objekata u Karađorđevu, Dobanovcima i na Tari. Ipak, posebna pažnja posvećena je kasarnama, pa se vojska tako nedavno vratila u kasarne u Zrenjaninu i Požegi, ranije napuštene a sada ponovo uređene, a u planu je i povratak vojnika u Surdulicu i Pirot.

Hodnik kasarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Car Lazar" u Kruševcu Foto Ministarstvo odbrane

– Svi radovi obavljeni su našim sredstvima i uz pomoć lokalnih samouprava. Povratak vojske u neke gradove doprineće njihovom privrednom i društvenom životu – kaže kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Soba u kasarni "Car Lazar" u Kruševcu Foto Ministarstvo odbrane

Novinari su u četvrtak bili u prilici da obiđu strelište „Bubanj Potok“, srednjim i starijim generacijama Beograđana poznato po predvojničkoj obuci. Mala reka Bolečica, koja protiče kroz ovaj poligon, prošle godine u maju poplavila je strelište. Očišćeno je korito reke u dužini oko kilometar i po, napravljeni su odvodni kanali. Poseban poduhvat bio je uklanjanje ruševina 13 objekata uništenih tokom NATO agresije 1999. godine. Odvezeno je 800 kubika šuta. Na ovim poslovima angažovani su vojnici Komande za razvoj beogradske brigade i Komande za obuku.

Kasarna "Svetozar Toza Marković" pre....

Prvi put od rata 1999. godine ponovo radi takozvano minijaturno strelište oklopnih jedinica. Reč je o specifičnoj vrsti strelišta opremljenog posebnim platformama na koje tenk stane, a zatim se, aktiviranjem platformi, na njima „ljulja“. Time se simulira kretanje po bojištu, dok nišandžija uvežbava gađanje, s tim što se na ovom beogradskom strelištu ne ispaljuju granate već se, korišćenjem topovskog nišanskog sistema, ispaljuju meci kalibra 5,56 milimetra. Time se dobija jeftina a kvalitetna obuka pre izlaska na poligon gde se gađa topom iz tenka u pokretu.

... i posle obnove, po povratku vojske u Zrenjanin Foto Ministarstvo odbrane

U Somboru kasarna „Aerodrom“ prvi put je priključena na gradski vodovod, značajni radovi obavljeni su u kasarni u Kruševcu kao i u beogradskoj kasarni „Topčider“. U Karađorđevu su renovirani „Kuća na vodi“ i „Čarda“, kao i glavni objekat ovog reprezentativnog kompleksa. Radovi su obavljeni i u reprezentativnom objektu „Dobanovci“ i u Šumskoj kući na Tari.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.