Srpski i ruski piloti na složenim zadacima

Izvor: RTS, 02.Nov.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i ruski piloti na složenim zadacima

Piloti RV i PVO Vojske Srbije i njihove kolege iz ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uspešno su u Rusiji izveli zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019.
Petu zajedničku vežbu BARS (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije), kao i onu koja je prošle godine održana na aerodromu u Batajnici, obeležili su izuzetna obučenost, dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komunikacija i duh prijateljstva srpskih i ruskih pilota, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema scenariju vežbe, oružani sukob je počeo na državnoj granici.
Rukovodstvo vežbe postavilo je komandantu mešovite vazduhoplovne grupe zadatak da konflikt lokalizuje.
Nakon detaljnih priprema, piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8, u mešovitim posadama realizovali su složene letačke zadatke, uključujući bojevo gađanje i letove u noćnim uslovima.
Lovački avioni efikasno su presretali vazdušne ciljeve, dok je zadatak helikopterskih jedinica bio neutralisanje neprijateljske žive sile radi pripreme desantne prostorije i iskrcavanje desanta, kao i borbeno traganje i spasavanje.
Učesnicima vežbe, po naredbi ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, uručene su medalje za uspešno učešće na vežbi.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji je predvodio grupu pilota Vojske Srbije, rekao je da je veoma zadovoljan prikazanim
Posebno je istakao demonstriranu obučenost, ali i veliku motivisanost pripadnika dve vojske.
Izrazivši zadovoljstvo zbog uspešne realizacije kompleksnih zadataka, načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko, vežbu je ocenio visokom ocenom.
"Noćna dejstva bila su izuzetno zahtevna. Svi postavljeni ciljevi su ispunjeni, a posade su opravdale poverenje, ali i unapredile svoja znanja i iskustva, u uslovima koji su blizu ratnih", rekao je pukovnik Rotko.

Svojevrsni domaćin pripadnicima Vojske Srbije, predstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Konstantin Surikov, zahvalio je svim učesicima na poštovanju mere bezbednosti, a posebno tehničkom osoblju koje je dobro pripremilo vezduhoplove i tehniku i omogućilo uspešno izvršenje svih zadataka, navodi se saopštenju.
Zamenik komandanta 890. helikopterske eskadrile, major Bojan Trkulja prvi put je bio na vežbi BARS, ali ima dosta iskustva saradnje s ruskim kolegama, jer je ove godine proveo šest meseci na usavršavanju u Rusiji.
"To je saradnja s prijateljima. Zaista vidim ozbiljan iskorak u obuci, pre svega jer se ruske kolege trude da nam prezentuju svoje mogućnosti i ukažu na načine uz pomoć kojih bi unapredili nivo izvršenja zadataka", kaže Trkulja.
Posebno ističe veliki značaj noćnog letenja na vežbi, koje je obuhvatilo više kompleksnih zadataka i elemenata leta, od navigacijskog letenja, vanaerodromskog poletanja i sletanja, do dejstva iz nevođenih raketnih zrna i topa - i a sve to tokom jednog leta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.