Sever zove Vojsku Srbije!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2018, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever zove Vojsku Srbije!

Skupština u Prištini izglasala je tri zakona kojim su Bezbednosne snage Kosova (BSK) transformisane u vojsku, a predsednik Hašim Tači već je obukao uniformu kao u vreme dok je predvodio terorističku OVK. Naš narod na Kosovu odgovorio je iznošenjem srpskih zastava, ali se jedino uzdaju u Vojsku Srbije ukoliko reformisana albanska oružana formacija krene na sever pokrajine.

Predsednik Kosova Hašim Tači u uniformi je posetio kasarnu nazvanu po Ademu Jašariju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << teroristi kog je 1998. likvidirao srpski MUP. On je čestitao pripadnicima BSK i obećao da će nove snage služiti svim građanima uključujući Srbe.

Ali, Srbi ne veruju Zmiji (Tačijev kodni naziv u OVK-a). Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da naš narod na Kosmetu mora da sarađuju s KFOR-om, ali da su njihove nade i oči uprte u u Vojsku Srbije i predsednika Aleksandra Vučića koji je pošao u obilazak jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije s pokrajinom.

- Predsednik Srpske liste i kriznog štaba Goran Rakić razgovarao sa komandantom Kfora. Poručio mu je da među Srbima vlada zabrinutost i da ukoliko Priština pokuša da vojno interveniše u srpskim sredinama severno od Ibra niko neće moći da kontroliše situaciju i spreči građane da se goloruki bore za opstanak - rekao je Simić i dodao da Srbi ne veruju Kforu koji je stajao po strani kada su naoružani specijalci upadali u srpske kuće.

On je objasnio da Srpska lista poziva građane na mir i uzdržanost, jer Srbi nemaju taj luksuz da odgovore na provokacije Albanaca i daju im povod da koriste silu i upadnu u srpske sredine. Prema Simićevim rečima, u severnom delu Kosovske Mitrovice na kućama, lokalima, stanovima, istaknuto je oko 3.000 srpskih zastava, što je jasna poruka da su odlučili da ostanu i opstanu i da sačuvaju slobodu.

A razloga za uznemirenost kod kosovskih Srba ima napretek. U Južnoj Mitrovici pojavili su se leci kojima grupa Oshtima poziva "one koji osećaju albansku krv u venama" na mobilizaciju, kao i na patroliranje po mestima na severu pokrajine, gde žive Albanci. Oshtima kao razlog za to navodi "pretnje po teritoriju i albanski narod usled najava korekcije granica". U letku se raspaljuju strasti tvrdnjom da se po albanskim selima vrzmaju "sumnjive osobe koje govore srpski i obeležavaju teritoriju za novu okupaciju".

Kosovska policija pronašla je 15 kilograma eksploziva u selu Mazgit smeštenom ispod brda na kom je spomenik junacima Kosovske bitke na Gazimestanu. Eksploziv je bio u napuštenom automobilu na zaustavnoj traci deonice Priština-Mitrovica, zbog čega je zaustavljen saobraćaj. Ulje na vatru dosula je Vljora Čitaku, ambasador Kosova u Všingtonu.

"Očigledno je neko zainteresovan za destabilizovanje Kosova i izazivanje incidenata zbog glasanja o formiranju vojske Kosova", napisala je Čitaku na Tviteru.

Građani Severne Mitrovice kažu da su srpski barjaci postavljene na lokalima duž šetališta ne samo zbog kosovske vojske, nego i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom Kosmeta.

- Ako su u Bošnjačkoj mahali (albasnki kvart u Severnoj Mitrovici) postavili njihove zastave, zašto mi da ne postavimo naše? To je još naša teritorija i verujem da će tako ostati - rekao je građanin Severne Mitrovice.

Drugi ističe da su zastave poruka da će severna Mitrovica uvek biti Srbija. "Ovo je Srbija", kratko je poručio.

Na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice uoči glasanja o formiranju kosovske vojske razmešteno je nekoliko vozila Kfora, a prisutna je i lokalna policija.

Četiri oklopna vozila, kamion i džip poljske vojske su raspoređeni na ulazu u Južni deo grada, ali je situacija bila mirna i padao je sneg.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da žali zbog odluke o formiranju kosovske vojske. EU je saopštila da deli stav NATO-a.

Međutim, vodeće zemlje obe međunarodne organizacije ponele su se drugačije.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet napisao je na Tviteru da počinje desetogodišnja tranzicija bezbednosnih snaga (po NATO standardu): "SAD će biti tu za vas".

Pridružila se i Nemačka koja je upozorila Prištinu, ali i Beograd da ne sme biti eskalacije nasilja.

- Kosovo kao suverena država ima pravo da osniva regularne oružane snage - rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu centralne Srbije u naredna 72 sata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, Vučić u obilazak jedinica Treće i Četvrte brigade ide u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju kaže da Priština formiranjem vojske krši Rezoluciju SB UN 1244 i Ahtisarijev plan po kom je postojanje oružanih snaga Kosova protivustavno i nemoguće bez pristanka manjinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, formiranje oružanih snaga na Kosovu predstavljaće veliku destabilizaciju ne samo regiona već i šire.

On kaže da je Srbija odavno trebalo da proučava nove mere i da bi izlazak Srpske liste iz Skupštine Kosova bio udar na vladu tamošnjeg premijera Ramuša Haradinaja, jer ne veruje da bi mogao da formira manjinsku vladu sada kada im Specijalni sud diše za vratom.

- Srbija mora ostati hladne glave. Vojska Srbije ima potencijal da deluje. Ja to ne bih želeo, ali sve ima svoju meru. Ne verujem da Srbi na Kosmetu imaju razloga za strah. Više bi trebalo da se plaše oni koji su u sendviču, a to je Kfor. S jedne strane Srbi, s druge strane Srbi - zaključio je Čović.

Istoričar Aleksandar Raković smatra bi Vojska Srbije trebalo da reaguje ukoliko Albanci uđu na sever Kosova i zaposedne administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

- Naša vojska mora da se suprotstavi Albancima. Ukoliko to ne učinimo, srpski narod će izgubiti samopouzdanje. Moramo da pokažemo mišiće, jer ovo neće stati. Pretpostavljam da bi moglo da dođe do koordinisanog napada albanskih terorista na sever Kosmeta i u Crnoj Gori na srpske crkve - rekao je Raković.

On kaže da će Kfor pustiti da se ponovi nasilje kao 2004. godine.

- Kosovski lideri su danas veoma opasni, jer su svesni da im ne ide sve kako su zamislili. Oni nisu prošli u Interpolu i povećava se broj zemalja koje povlače priznanje. Ukoliko to uradi i Egipat, koji je jedna od vodećih zemalja muslimanskog sveta, to bi izazvalo samo domino efekat, kog se Priština i pribojava - smatra Raković.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.