Počelo redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije, za početak poslanička pitanja za vlast

Izvor: Blic, 03.Okt.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije, za početak poslanička pitanja za vlast

Skupština Srbije počela je danas redovno jesenje zasedanje uz intoniranje državne himne i postrojavanje Garde Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine.

Poslanici početak postavljaju pitanja i traže obaveštenja, kao i svakog utorka i četvrtka, i posle toga je utvrđivanje dnevnog reda.

Skupština Srbije počinje danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, a na dnevnom redu biće 11 tačaka, među kojima su Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javnu upravu i izmene Zakona o državnim službenicima, koji predviđa stručno usavršavanje ministara i državnih funkcionera uopšte.

Na prvoj sednici poslanici će razmotriti i izmene Zakona o informacionoj bezbednosti, kao i Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu treba da obezbedi jednake mogućnosti za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi i omogući dalje unapređenje rada javne uprave.

Ovaj vid edukacije biće sistemski organizovan i na republickom i na lokalnom nivou, a najznačajnija novina je da će biti obavezan i za najviše funkcionere - ministre, predsednike opština i načelnike.

Taj zakonski predlog treba da doprinese podizanju kvaliteta usluga građanima i privrednim subjektima.

Predviđeno je da Nacionalna akademija funkcioniše kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i imaće mogucnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svetskim univerzitetima.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je rekla da ima velika očekivanja od Nacionalne akademije za javnu upravu, za koju očekuje da će biti uspostavljena sredinom sledeće godine.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ranije je izjavio da efikasna i uslužna lokalna samouprava mora da bude standard, kao i da je Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji revolucionarna stvar za naše građane.

Na dnevnom redu prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja biće i izmena Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koje je podnela predsednica parlamenta Maja Gojkovic, kao i više predloga odluka o izmenama Odluke o izboru clanova i zamenika clanova skupštinskih odbora, koje su podnele poslaničke grupe SRS, SNS i Nova Srbija - Pokret za spas Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.