Izvor: S media, 08.Jan.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo obeležavanje Dana republike RS (VIDEO)

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske (RS) u Banjaluci danas je počelo obeležavanje Dana Republike i krsne slave Republike Srpske, Svetog Stefana, 9. januara.

Republika Srpska danas je slobodna i nastaviće da funkcioniše, jer je to bio zavet boraca koji su dali živote za nju, rekao je predsednik RS Milorad Dodik nakon polaganja venaca na spomenik palim borcima Vojske RS na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "Poginuli borci i njihove porodice najveći su stradalnici za RS i svi su dužni da se barem na ovakve datume podsete njihovog doprinosa i uloge. Društvo mora da pomogne njihovim porodicama da im se na taj način pokašamo odužiti što je moguće više", kazao je Dodik.

Centralna manifestacija povodom dve decenije RS i krsna slava biće održana sutra.

U Banjaluku će, kako se očekuje, sutra stići brojni gosti iz zemlje i inostranstva, javila je televizija RS.

Obeležavanju Dana republike i krsne slave RS prisustvovaće politički vrh ovog entiteta, a najavljen je i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služiće patrijarh srpski Irinej.

I političari pale badnjak

Tadić čestitao Božić

Dodik: RS je stabilna politička zajednica

Centralnoj manifestaciji će, kako se navodi, prisustvovati i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Republika Srpska, pod tadasnjim nazivom Srpska republika BiH, proglašena je 9. januara 1992. godine, a njen ustav donet je u februaru iste godine.

Nakon što je u BiH počeo gradjanski rat, Skupština Srpske republike BiH 12. avgusta 1992. godine formirala je Vojsku RS.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, RS je priznata kao jedan od dva državotvorna entiteta koji čine BiH i pripalo joj je 49 odsto državne teritorije.

(Agencije)
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Milorad Dodik

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.