Pelegrini: Slovačka izričito protiv formiranja vojske Kosova

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pelegrini: Slovačka izričito protiv formiranja vojske Kosova

Slovačka se izričito protivi tranformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, poručio je premijer Slovačke Peter Pelegrini.
Posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, Pelegrini je naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da ne menja stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Situacija je veoma složena. Slovačka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU. Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS za rešavanje ovog pitanja," rekao je Pelegrini.
Slovački premijer je kazao da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i ako bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi.
Prema njegovim rečima, neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuče od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka.
"Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije", zaključio je Pelegrini.
"Srpski narod zahvalan Slovačkoj"
Brnabićeva je rekla da je Pelegrinija upoznala sa teškom situacijom u kojoj se Srbija nalazi, o "teškom novembru", taksama koje je uvela Priština i ogromnoj zabrinutosti Beograda zbog najava o formiranju takozvane vojske.
"To smatramo najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan, i opredeljeni smo za dijalog", istakla je Brnabićeva.
Zamolila je, kako kaže, Slovačku da utiču u EU da se vratimo dijalogu a ne da podižemo barijere.
"Zahvalni smo i na stavu o tzv vojsci", dodala je premijerka.
Brnabićeva je podsetila da je Slovačka jedna od pet članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna.
"To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost", rekla je premijerka.
Brnabićeva ističe da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u 21. Veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku.
"Idu praznici a mi ne znamo da li će Srbi imati grejanje ili lekove i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, da govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveci interes za regionalnu stabilnost", rekla je premijerka.
Kako je istakla, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelni stav.
"Prenela sam Pelegriniju zahvalnost srpskog naroda. To nećemo zaboraviti, taj postojan stav. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom", rekla je premijerka Srbije.
Slovačka i Srbija bez otvorenih pitanja
Srbiju i Slovačku vežu duboki istorijski i međuljudski odnosi, među nama nema otvorenih pitanja i radujemo se intenzivnijoj saradnji, poručio je danas slovački premijer Peter Pelegrini.
"Srbija spada među naše najznačajnije partnere na Zapadnom Balkanu. Naša robna razmena u poslednjih pet godina je ostvarila rast od 15 odsto. Imamo veliki potencijal", rekao je Pelegrinin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.
Dodao je da je jedna od važnih tema bila i saradnja kada je reč o rešenjima za e-upravu i u oblasti finansija.
Prema njegovim rečima, Slovačka i dalje intenzivno podržava integracije Srbije i smatra da Unija treba da bude ambicioznija i jasnija što se tiče perspektive ulaska u EU, jer inače može doći do usporavanja postojecih procesa.
Zahvalio se premijerki na razumevanju za regulisanje starog duga i izrazio nadu da će Sporazum o tome biti potpisan početkom 2019. Slovačka, kako je rekao, preferira opciju da deo duga bude otpisan, a deo jednokratno isplaćen.
Razgovarali su, kako je naveo, i o nekoliko stotina srpskih državljana koji su preko stranih agencija za zapošljavanje radili u Slovačkoj, a nisu im bile isplaćene plate.
"Slovačka smatra Srbiju za stub stabilnosti u regionu i želim da vas uverim da ćete uvek uživati podršku Bratislave na putu ka EU", zaključio je Pelegrini.
Predsednica Vlade Srbije je uzvratila rečima da se u Slovačkoj oseća kao među prijateljima.
Navodeći šta sve spaja dve zemlje, ona je posebno istakla značaj slovačke nacionalne manjine u Srbiju, velike i dobro organizovane.
"Oni doprinose jačini Srbije, našem bogatstvu, saradnji dve zemlje. Zahvaljujem se što je Slovačka uvek naglašavala da je položaj slovačke manjine u Srbiji dobar, što nije uvek slučaj. To je iskren i fer odnos i mi to cenimo", rekla je Brnabićeva.
Jedna od stvari koja posebno povezuje dve zemlje je i insistiranje Slovačke da se proširenje drži na agendi EU i podrška Srbiji i Zapadnom Balkanu po tom pitanju.
O tome koliko Slovačka podržava Srbiju na tom planu najbolje govori to da su tokom predsedavanja Slovačke EU 2016. otvorena četiri poglavlja.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka izričito protiv "Vojske Kosova", premijer Pelegrini poručio: Mi ćemo iskoristiti svoj položaj u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2018

Slovačka i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i naš stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova se ne menja - izjavio je premijer Slovačke Peter Pelegrini..On je na konferenciji za novinare naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.