Izvor: JUGpress.com, 10.Maj.2019, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“ Odbrana slobode” u Nišu

 NIŠ

Prikaz Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ koji je održan u Nišu, privukao je na hiljade Nišlija i žitelja mnogih okolnih gradova koji su u dugim kolonima i nekoliko sati pre početka prikaza išli ka Bulevaru Nikole Tesle gde je parada održana.

Vojno-policijskoj paradi prisustvovali su  predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Zoran Ðorđević, Nela Kuburović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, ali Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predstavnici lokalnih samouprava i mnogi drugi.

„Na impresivan način obeležili smo Dan pobede i još jedanput pokazali kako vraćamo dug onima koji su nam doneli slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Na vas smo ponosni, vi ste ponos Srbije“, kazao je predsednik Aleksandar Vučić.

“”Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede nad fašizmom i pokazali još jednom kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i neće nikome dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena”, istakao je on.

Program je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, obuhvatio je svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.

Najpre su pogledi hiljada građana bili upereni u nebo jer su padobranski desant  izveli pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije.

Nakon toga u defileu su nastupili pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešalon. Program prikaza upotpunio je egzercig Garde koji je prisutne građane ali i zvanice ostavio bez daha, a aplauzom je bagrađivan svaki potez gardista.

Na paradi je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 letelica, a prikazana je sposobnost Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i tehnika i naoružanje Vojske Srbije.

Prvo je nastupio podešalon ratnih zastava Vojske Srbije, koje su nosili kadeti Vojne akademije, a za njima je usledio podešalon vojnih veterana. Za njima su nastupili podešalon Centra za osnovnu policijsku obuku, podešalon veterana MUP-a, podešalon kadeta Vojne akademije, podešalon Žandarmerije i podešalon konjanika. Defilovali su i podešaloni pripadnika izvidackih četa Druge, Treće i Četvrte brigade Kopnene vojske i podešaloni Vojne policije kao i Specijalne brigade.

I dok su Bulevarom Nikole Tesle defilovalali podešaloni, pogledi građana koji su su prisustvovali paradi poveremno su se podizali ka nebu na kome su se pojavili prvo helikopteri medu kojima su bile letelice Mi-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Rusije. Leteli su i helikopteri MUP-a Srbije, S 76 Sikorski i Bel 212. Pažnju građana privukli su i helikopteri različite namene Mi-8, Gama, Mi-17 i Gazela. Na nebu su bili i školski avion Lasta, supergaleb G4, kao i Orao i Mig 29.

Egzercig garde  je gledaoce ostavio bez daha.

Vojna oprema koje je prikazana na paradi obuvatila je tenk M-83, borbeno vozilo pešadije M-80A, borbeno vozilo policije M-86, Hamer, Nora 152 mm, top 130 mm, Nora 155 B-52, Oganj, raketni sistem KUB i NEVA, telekomunikacioni sistemi, motocikli, Lazar, Miloš, Polo 2TP, Alas, Šumadija, Pegaz, Ralas, Psars, NTV, besposadna zemaljska platforma Miloš, borbeno oklopno vozilo KIV, komandno vozilo Alas. Najveću pažnju privukla je samohodna haubica Nora, kao i lanser raketa Oganj.

U oklopnim vozilima iz razvoja Lazar 3 nalazili su se vojnici opremljeni najsavremenijom opremom po projektu “1500 plus”.

Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom Neva kojim su 1999. godine oboreni avioni F-117 i F-16.

Odgovoran za pripremu, organizovanje i izvođenje prikaza bio je komandant Kopnene vojske general-pukovnik Milosav Simović. Komandant prikaza bio je brigasni general Vladeta Baltić, zamenik komandanta Kopnene vojske. Komandant epalona je bio brigadni general Slađan Stamenković, komandant Treće bigade Kopnene vojske.

Predsednik Aleksandar Vučić je ocenom „Vrlo dobro“,ocenio prikaz Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.