Natalijinu ramondu, cvet kojim Srbi obeležavaju Dan primirja, juče je iz poštovanja nosio i Nemac Jirgen Klop, trener Liverpula

Izvor: Prva.rs, 07.Nov.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Natalijinu ramondu, cvet kojim Srbi obeležavaju Dan primirja, juče je iz poštovanja nosio i Nemac Jirgen Klop, trener Liverpula

Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav je dobio ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na našim prostorima već milionima godina.
Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2524 m), na kome je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom priprema za proboj Solunskog fronta, protiv Bugara, u Prvom svetskom ratu.
Natalijinu ramondu otkrio je u okolini Niša doktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Sava Petrović 1884. godine, a u literaturu je uveo Josif Pančić. Reč je o endemskoj vrsti Zapadnog Balkana, a osim u Srbiji raste samo u Makedoniji i Grčkoj. Nalazi se na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.U narodnom govoru se naziva i vaskršnji cvet jer pored toga što osušena kada se zalije oživi kao feniks, cveta u vreme Vaskrsa. U Evropi, osim ramondi, svega dve vrste imaju ovu sposobnost anabioze.UEFA je neposredno pred početak meča Zvezda - Liverpul dozvolila domaćoj ekipi da nosi ovaj simbol na dresovima, a trener Liverpula Jirgen Klop je još jednom pokazao koliki je čovek i rešio je da i on na svoju opremu zakači Natalijinu ramondu.
Izvor: srbijadanas.com, lisa.rs
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Sveti Sava,   Sveti Ilija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.