NP Otadžbina: Formiranjem vojske Kosova Vučić je zaokružio državnost samoproglašene republike Kosova

Izvor: KMnovine.com, 27.Okt.2018, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NP ''Otadžbina'': Formiranjem vojske Kosova Vučić je zaokružio državnost samoproglašene republike Kosova

Dugo vremena je Aleksandar Vučić pravdao izlazak Srba na separatističke parlamentarne izbore samoproglašene republike Kosovo potrebom da Srbi budu u toj instituciji da bi mogli da spreče formiranje vojske Kosova. Kao i za sve drugo, Aleksandar Vučić je lagao.









Od srpskih glasova u pralamentu samoproglašene republike Kosovo ništa ne zavisi. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << oni svojim prisustvom legalizuju i legitimizuju separatističku vlast u Prištini što je i namera predsednika Srbije.

Izglasavanje zakona u skupštini samoproglašene republike Kosovo kojim se stvaraju uslovi za formiranje vojske Kosova nije iznenađenje. Samo politički naivni mogu da veruju da to nije dogovor Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na jednom od njihovih mnogobrojnih tajnih sastanaka. Da li je dogovor pao u Parizu, Njujorku ili nekom drugom mestu to je sada manje bitno. Zato je i reakcija Beograda mlaka i beskrvna. Osim što su poslanici tzv. Srpske ili bolje reći šiptarske liste napustili skupštinu samoproglašene republike Kosova, ali samo tog dana kada se glasalo o vojsci Kosova, drugog odgovora od strane Beograda nije bilo.

Uostalom, setimo se da su samo pre par godina tokom svoje posete sedištu NATO pakta u Briselu Aleksandar Vučić i Ivica Dačić tražili od ove vojne organizacije da buduća vojska Kosova ne bude prisutna na severu Kosova i Metohije. Nisu tražili da se ne formira, nego samo da ne bude prisutna na jednom delu teritorije južne srpske pokrajine. Ali i taj njihov uslov teško da može da se ostvari imajući u vidu šta se dešavalo sa ROSU policijom. I Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su garantovali Srbima da se ROSU policija nikada neće pojaviti na severu Kosova jer su dobili obećanje od svojih zapadnih prijatelja. Hapšenje Marka Đurića i dolazak Hašima Tačija na jezero Gazivode u režiji ROSU policije ih je demantovalo.

Aktuelna vlast u Beogradu ako je stvarno želela da spreči formiranje vojske Kosova imala je mnogo mogućnosti za to. Jedna od njih je realizacija Kumanovskog sporazuma kojim je predviđeno da se do hiljadu srpskih vojnika i policajaca vrati u južnu srpsku pokrajinu. Za šest godina svoje vladavine Aleksandar Vučić se nikada nije usudio da pokrene ovo pitanje. Kao što nije ni spomenuo povratak više od dvesta hiljada raseljenih Srba i Rezoluciju 1244. Pokretanje svih ovih pitanja onemogućava stvaranje još jedne albanske države na Balkanu.

Formiranjem vojske Kosova Aleksandara Vučić je zaokružio državnost samoproglašene republike Kosova. Pre toga im je predao policiju, onda pravosudni sistem, kada su srpske sudije na nacionalnu bruku i sramotu pred ratnim zločincem polagale zakletvu na ustav samoprogalašene republike Kosovo. Šestog decembra 2012. godine Vlada Srbije sa predsednikom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem uspostavila je granicu između Kosova i Metohije i ostatka Srbije. U prilogu vam dostavljamo odluku Vlade Srbije.



Ministar za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović, naivno verujući da je Priština bez dogovora sa Beogradom donela zakon o formiranju vojske Kosova, predložio je da Beograd prekine dalje pregovore sa Prištinom. Ivica Dačić odmah ga je demantovao zalažući se za dalje pregovore Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu na temu razgraničenja i korekcije granica između Prištine i Beograda.

Ovih dana je Aleksandara Vučić žestoko reagovao na demonstracije u Tajvanu braneći suverenitet i teritorijalni integritet republike Kine. Za očekivati je da će predsednik Srbije svojim kineskim prijateljima prezentovati svoju „genijalnu“ političku ideju o razgraničenju. Možda će Kinezima ovo biti od koristi, jer treba da rešavaju političke probleme Tajvana, Tibeta, ili možda Ujgurske autonomne oblasti gde turska manjina traži odvajanje od kineske države. Čudo jedno da Kinezi kao drevna nacija sa državom starom sedam hiljada godina nisu mogli da se sete ovako „napredne“ političke ideje kao što je ova o razgraničenju Aleksandra Vučića.







Kosovska Mitrovica
26.10.2018. godine
Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“




KM Novinama je potrebna vaša podrška - KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju


Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.