Ministar odbrane razjašnjava cenu MiG-ova: Aranžman košta 185 miliona evra – avioni možda polete krajem 2017.

Izvor: TangoSix.rs, 23.Dec.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane razjašnjava cenu MiG-ova: Aranžman košta 185 miliona evra – avioni možda polete krajem 2017.

Budućih šest MiG-ova koji će doći u Srbiju biće nabavljeni novcem koji predstavlja uštedu iz državnog budžeta, aranžman će uključiti i 4 domaće 29-ke, koštaće 185 miliona evra i biće plaćan u etapama, a poletanje ruskih aviona najranije se očekuje krajem 2017. godine, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević na današnjoj konferenciji za medije povodom budžeta Vojske za narednu godinu.
– Mi ta sredstva nabavljamo iz onoga što smo uštedeli u budžetu Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Srbije, ne iz kredita. Upravo se radi na dogovoru o tome na koji način i u kojim etapama ćemo to plaćati u naredne 3 godine. Gledamo da rasteretimo 2017. i da gro toga platimo u ovoj godini, pošto imamo mogućnosti – dobili smo neka sredstva, a da deo sredstava platimo i u 2018. godini. – rekao je Đorđević.
On je naveo i da avioni neće poleteti u 2017. godini, odnosno eventualno pred kraj te godine:
– Šest aviona je dobijeno kao donacija i njih treba da prilagodimo našim uslovima koje imamo ovde. To su sredstva komunikacije i drugo. To je prva faza. To neće biti gotovo i avioni neće moći da polete u 2017. godini. Možda pred kraj te godine. Ako sve bude kako treba to bi trebalo da bude septembar, oktobar i novembar otprilike.
Detaljniji odgovori ministra odbrane o MiG-ovima počinju u 33. minuti:

 
Ministar je 6 ruskih MiG-ova definisao kao poklon, ali i naglasio da Srbija želi da iskoristi tu priliku na najbolji mogući način i za 4 29-ke koje ima. Naveo je da će aranžman koju obuhvata planove za svih 10 aviona „koštati 185 miliona evra, ni više ni manje“. 
– Mi ćemo da potrošimo 185 miliona u tri godine i gledamo da potrošimo tako da dobijemo što više opreme. Gledamo da dobijemo 10 aviona koji će biti opremljeni opremom i naoružanjem u fulu. To Vojska Srbije zaslužuje posle toliko godina i neko polurešenje ne bi bilo dobro. – izjavio je Đorđević.

Na pitanje našeg portala o kojoj je konkretno dodatnoj opremi reč, ministar je rekao da ne može da precizira, ali da može da kaže uopšteno.
– Biće zamenjeno sve što treba da bude zamenjeno na njima da bi produžetak veke upotrebe bio 14 godina. Pokušaćemo da napravimo takav dogovor koji neće biti od slučaja do slučaja nego će podrazumevati garanatni rok od 14 godina. Kupićemo rakete zemlja-vazduh, vazduh-zemlja, još neke druge. U pitanju su i neki radarski sistemi. To je sve što trenutno mogu da vam kažem. – naveo je Đorđević i dodao:
– Ali verovatno ćete u nekom momentu imati naznaku toga (opreme) kako to izgleda, pošto se (Tango Six) time bavite, pa možemo da pričamo da li ste zadovoljni ili ne. Ali mislim da ćete biti zadovoljni.  –
Đorđević je dodao i da je u planu da se zaštite avioni koji budu u prirpavnosti na aerodromima u Kraljevu i Batajnici:
– Analiza je pokazala da vazduhoplovi koji stoje napolju, kao i oni koji su u službi pripravnosti na stajankama brže propadaju. Želimo i na mešovitom aerodromu u Kraljevu, ali i na Batajnici da napravimo stajanku gde će ti vazduhoplovi koji stoje u dežurnoj pripravnosti biti pokriveni. Takođe, naša je obaveza, ako želimo da aerodrom bude mešovit, da sazidamo jednu jeftinu pokrivku ili halu gde će deo tih vazduhoplova u Kraljevu biti.-
Uvodno izlaganje ministra o budžetu ministarstva:

 
The post Ministar odbrane razjašnjava cenu MiG-ova: Aranžman košta 185 miliona evra – avioni možda polete krajem 2017. appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.