Remont i modernizacija migova će koštati 185 miliona evra

Izvor: RTS, 23.Dec.2016, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remont i modernizacija "migova" će koštati 185 miliona evra

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da je Rusija Srbiji poklonila šest aviona "mig 29", a da će remont i modernizacija tih i još četiri "miga" koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO ukupno koštati 185 miliona evra.
Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio budžet Ministarstva odbrane za 2017. godinu, ukazao na to da je planirano da svih deset "migova", nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << modernizacije, dostigne nivo lovaca 4. generacije.

"To je najbitnija stvar koja se dešava u našoj vojsci u poslednjih 30 godina. Planirane su tri faze modernizacije u naredne tri godine. Gledaćemo da dobijemo što više naoružanja i opreme 4. generacije", naveo je ministar.
Đorđević je naveo da je šest aviona dobijenih od Rusije do sada korišćeno u vazduhoplovnim snagama te zemlje.
"Mi smo tražili da ih više ne koriste. Potrebno je da sa njih bude skinuta oprema koju Rusi koriste za komunikaciju, da ih prilagodimo našim potrebama", rekao je ministar, navodeći da je plan da Srbija u narednih 14 godina koristi ukupno deset modernizovanih "migova 29" u svom vazduhoplovstvu.
Na pitanje kada bi prvi "migovi" mogli da polete u sastavu srpskog RV i PVO, Đorđević je rekao da bi to moglo da se desi krajem 2017. godine, ali i ranije, ukoliko bi remont bio obavljen u Vazduhopovnom zavodu "Moma Stanojlović".
"Nemam saznanja o kontramitingu vojnih sindikata"
Ministar je rekao da nema saznanja o kontramitingu koji su, prema navodima Vojnog sindikata Srbije, za subotu u Beogradu najavili pojedini vojni sindikati.
Odgovarajući na pitanja novinara posle predstavljanja budžeta Ministarstva odbrane za 2017. godinu, Đorđević je ukazao na to da "svako ima pravo da protestuje van radnog vremena".
"Uvek sam spreman na razgovor sa svim većim sindikatima. Predstavnici Vojnog sindikata Srbije bili su vrlo korektni kada smo razgovarali o VMA i pravilniku o platama, ali jednostavno nemam odakle da dam 8,5 milijardi dinara da bih ispunio njihove zahteve", rekao je ministar na konferenciji u Domu vojske u Beogradu.
Ministar odbrane kaže da je Vlada Srbije danas donela odluku o uvećanju osnovice za zarade zaposlenih u tom sektoru za pet odsto, javlja agencija Tanjug
Đorđević je najavio da će plate zaposlenima u sektoru odbrane biti povećane za pet odsto naredne godine, i da je u te svrhe u budžetu predviđeno 1,4 milijarde dinara.
"Budžet za narednu godinu iznosi 56,9 milijardi dinara i ima socijalnu primesu, a delimično sadrži i razvojnu komponentu. Na personalne rashode odlazi 60 odsto budžeta, na operativne troškove 30,7, a na investicije i opremu 8,6 odsto", ukazao je ministar.
Dodao je da novinu predstavlja uvođenje "kontrolinga" finansija i da je Ministarstvo odbrane Srbije prvo u svetu koje je uvelo mehanizam koji trenutno postoji samo u okviru NATO pakta.
Vojni sindikat Srbije (VSS) i Policijski sindikat Srbije (PSS) najavili su ranije da će u subotu 24. decembra, u podne, ispred Vlade Srbije, održati novi protest zbog lošeg socijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti.
Dva sindikata su upozorila da "neko iz vlasti" želi da u isto vreme i na istom mestu organizuje kontramiting "pod opskurnim nazivom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević: Remont 10 Migova koštaće 185 miliona

Izvor: N1 televizija, 23.Dec.2016

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da je Srbija dobila na poklon šest aviona MiG-29 od Rusije, a da će remont i modernizacija tih i četiri MiG-a 29, koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO, koštati 185 miliona evra...Đorđević je na koferenciji za novinare na kojoj je predstavio budžet...

Nastavak na N1 televizija...

Ministar odbrane razjašnjava cenu MiG-ova: Aranžman košta 185 miliona evra – avioni možda polete krajem 2017.

Izvor: TangoSix.rs, 23.Dec.2016

Budućih šest MiG-ova koji će doći u Srbiju biće nabavljeni novcem koji predstavlja uštedu iz državnog budžeta, aranžman će uključiti i 4 domaće 29-ke, koštaće 185 miliona evra i biće plaćan u etapama, a poletanje ruskih aviona najranije se očekuje krajem 2017. godine, rekao je ministar...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.