MASOVNA GROBNICA SRBA NA KOSOVU: Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama logora Likovac

Izvor: Kurir, 07.Okt.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MASOVNA GROBNICA SRBA NA KOSOVU: Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama logora Likovac

Srpsko tužilaštvo smatra da bi posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da budu zarobljenici iz logora Likovac. Tokom sukoba logor bio pod komandom „dreničke grupe“ bliske Tačiju

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Euleks na tragu su masovne grobnice Srba na Kosovu i Metohiji, zarobljenika iz logora Likovac u Srbici, koji je bio pod kontrolom „dreničke grupe“ Oslobodilačke vojske Kosova za vreme sukoba devedesetih.

Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za ratne zločine Srbije saopštilo je da je u saradnji s Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri tužilaštvu Euleksa došlo do informacija o lokaciji potencijalne masovne grobnice u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci srpskih civila u selu Piskota kod Đakovice, stradalih u vreme oružanog sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Ekshumacija i autopsija

- Srpsko tužilaštvo raspolaže informacijama da bi eventualni posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da pripadaju žrtvama zločina pripadnika OVK u logoru Likovac. Tužilaštvo Euleksa donelo je naredbu za ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na definisanoj lokaciji - navodi Tužilaštvo.

Kako Kurir saznaje, iskopavanje i identifikacija eventualnih posmrtnih ostataka počinje za desetak dana.

Inače, pripadnici ove zloglasne jedinice OVK su Fatmir Ljimaj, zvani Čeliku, kao i Sahit Jašari, ali i dvojica zvaničnika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija - Sulejman Selimi, zvani Sultan, i Sami Ljuštaku.

Kidnapovali civile

Prema saznanjima Kurira, pripadnici OVK su u maju 1998. godine bili aktivni u centralnom delu Kosova, u dreničkoj oblasti, i tada su kidnapovali najmanje 30 civila srpske nacionalnosti, nekoliko policajaca i najmanje 11 nelojalnih Albanaca.

- OVK je tad izvršio napad na površinski kop EPS, Belaćevac i dva puta 14. i 22. maja kidnapovao deset radnika. Istovremeno, jedinice OVK iz operativne zone Drenica postavile su kontrolne punktove, izvršile napad na više gradova i sela i otmicu civila i radnika MUP iz Glogovca, Kline, Lapušnika, Komorana, Pantina, Likošana, Rakoša i Leočina - priča naš izvor i dodaje da su tada formirani logori OVK za zarobljenike - u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Trpezu i Klečki.

- Postoje indicije da je novinar Ljubomir Knežević, nestao 6. maja 1999. u Vučitrnu, žrtva zločina u logoru Likovac - navodi izvor Kurira.

Optužnica Euleksa protiv sedmorice iz OVK

NA LISTI TAČIJEVE SNAGE

Euleks je u novembru 2013. podigao optužnicu protiv sedmorice pripadnika „dreničke grupe“ OVK zbog ratnih zločina počinjenih u logoru Likovac 1998. Među optuženima su bili članovi Tačijeve partije i Sami Ljuštaku, ratni komandant „drenice“ i gradonačelnik Srbice, kao i Selimi, poznat i po ratnom nadimku Sultan, koji je bio kosovski ambasador u Tirani (od 2009. do 2011).

Đakovčani

ZLOČINCI PRED SUD

Predsednik udruženja Đakovčana Đokica Stanojević upitao je međunarodnu zajednicu da li će biti u stanju da prognanim Srbima obezbedi pravo na povratak i život u Đakovici, istakavši da su im oduzeta sva prava, zabranjeno da obiđu kuće, groblja i svetinje.

- Pitanje je da li će predstavnici međunarodnih institucija u Prištini ovog puta zločince izvesti pred sud pravde i kazniti za masovnu grobnicu - rekao je Stanojević.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

MASOVNA-GROBNICA-SRBA-NA-KOSOVU-Posmrtni-ostaci-pripadaju-zrtvama-logora-Likovac

Izvor: medio.rs, 07.Okt.2014

Srpsko tužilaštvo smatra da bi posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da budu zarobljenici iz logora Likovac. Tokom sukoba logor bio pod komandom „dreničke grupe“ bliske Tačiju..BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Euleks na tragu su masovne grobnice Srba na Kosovu i Metohiji, zarobljenika...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.