Krf, sećanje na slavne srpske žrtve

Izvor: RTS, 26.Sep.2013, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krf, sećanje na slavne srpske žrtve

Povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido, premijer Ivica Dačić položio venac ispred Mauzoleja srpskim junacima.

Premijer Srbije Ivica Dačić, povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostrva Krf i Vido, položio je venac ispred Mauzoleja srpskim junacima.

"Ovde je Srbija umirala, ovde Srbija i treba da se seća, i ovde Srbija treba da živi. Da živi za sve one koji su za nju umrli. Da više nikada ne žrtvujemo svoju decu, da počnemo konačno da ubiramo plodove nikle iz sopstvene krvi, da se vratimo u društvo iz kojeg smo pod drugim imenom izbačeni i da se ponovo čuje 'živela Srbija'", istakao je Dačić, saopšteno je iz Vlade.

"Albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine utkani su u kolektivnu svest našeg naroda kao razdoblje bezmalo antičke tragičnosti, nesebičnog junaštva i istinske humanosti. Čuvajući duboko u sebi luču slobode i nacionalnog ponosa, neporažena srpska vojska i deo izbeglog civilnog stanovništva našao je utočište u prijateljskoj grčkoj zemlji", naglasio je predsednik Vlade Srbije.

Prema Dačićevim rečima, svaki dolazak na Krf i Vido za ljude iz Srbije je opelo.

"Više od 10.000 ljudi leži ovde u kosturnicama i u dubokoj plavoj grobnici. Ovde je, kako je neko rekao, najbolji deo Srbije - večna Srbija. Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, prema rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je podsetio da su Srbe tada upoređivali sa Spartancima i da je nemački car Vilhelm govorio da bi Srbiju voleo za saveznika, a u francuskom parlamentu se orilo "živela Srbija".

"Taj rat i tu pobedu završili smo sa više od milion mrtvih i sa gubitkom polovine muškog stanovništa. Nisu želeli da se predaju, pa je tek svaki peti vojnik od 750.000 vojnika koliko ih je pošlo u rat, uspeo je da dođe do Krfa. Zato se ovde vrši opelo", naveo je Dačić.

Ovde na Krfu, na Vidu i u moru koje je duboko koliko i Atlantski okean, istakao je Dačić, čitava jedna izmučena nacija je sahranjena.

"Čuvari hrišćanskih vrata ovde su našli mir i odavde su krenuli kući. Doći na Krf zato je za svakog Srbina svojevrsno hodočašće i dužnost, zato što ovde leže prometeji naše nade i apostoli našeg jada. Ovde smo mi Srbi platili našu cenu", rekao je premijer Dačić.

"Cela jedna Srbija je položena bez imena u ovaj plavi grob. Posle pobedničkog rata, posle svih ovih žrtava stvorena je nova država, uzeto je novo ime, pravljena je nova istorija i skoro devedeset godina Srbije ovde nije bilo. Čak je ovaj spomenik na Vidu podigla Jugoslavija, ovde piše "srpskim junacima - Jugoslavija", i ako postoje greške koje treba ispravljati, onda je ta među prvima", rekao je Dačić.

"Neka bude večno sećanje na slavne srpske žrtve i neka bude večno prijateljstvo grčkog i srpskog naroda", istakao je Dačić.

Obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu, kojem su prisustvovali ministar kulture Srbije Ivan Tasovac, gradonačelnik Krfa, predstavnici pravoslavne crkve i predstavnici grčke vojske i policije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Da Srbija više nikada ne žrtvuje svoju decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na ostrvu Vidu u Grčkoj da Srbija treba da "konačno počne da ubire plodove nikle iz sopstvene krvi" i da više "nikada ne žrtvuje svoju decu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Da više nikada ne žrtvujemo decu

Izvor: Kurir, 26.Sep.2013

Premijer Srbije rekao je danas na Krfu da su albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine utkani u kolektivnu svest našeg naroda..ATINA - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas na Krfu da su albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine utkani...

Nastavak na Kurir...

Položen vijenac ispred Mauzoleja srpskim junacima

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Sep.2013

KRF - Premijer Srbije Ivica Dačić položio je, povodom obilježavanja 97 godina od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido, vijenac ispred Mauzoleja srpskim junacima, poručivši da Srbija konačno treba da počne da "ubire plodove nikle iz sopstvene krvi".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.