Izvor: Radio 021, 08.Avg.2020, 18:44

KFOR povodom pisanja kosovskih medija: Sinhronizovana patrola sa Vojskom Srbije na adminsitrativnoj liniji

Misija KFOR saopštila je da su 7. avgusta, oko 17:20 časova, pripadnici misije iz Regionalne komande Istok sproveli sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica.

U saopštenju se navodi da se od 2008. godine sinhronizovane patrole KFOR-a i Vojske Srbije rutinski sprovode zajednički duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda.

KFOR >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se oglasio povodom navoda u kosovskim medijima da su pripadnici Žandarmerije Srbije bili prisutni na teritoriji sela na Kosovu i time uznemirili albansko lokalno stanovništvo.

Misija KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije, ukazuje se u saopštenju.

KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije, a ta linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima.

To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koji nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a i to je bio slučaj i ovog puta.

KFOR će nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim mandatom da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.