Jubilej Medija centra Odbrana i 140 godina vojne štampe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Medija centra "Odbrana" i 140 godina vojne štampe

Dan Medija centra "Odbrana" i 140 godina vojne štampe u Srbiji obeleženi su danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, a ministar Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je to jubilej vrhunskih profesionalaca koji su znali svoju vojsku, koji su znali svoj zanat, ali koji su voleli svoju vojsku iznad svega i bili uz nju u svim vremenima.

"Nikad niko nije mogao da kaže sa sigurnošću gde prestaje vojska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a gde počinje narod. Nikad niko u istoriji srpskog naroda nije mogao sasvim da odvoji vojnika od civila kada dođu teška vremena, jer narod koji je trajao u tih 140 godina, o kome su pisali, jeste bio vojska. Tako je bilo i tako će biti", poručio je ministar.

Kako je rekao, 140 godina pisanja je zapravo 140 godina pamćenja, te primetio da se često govori kako su Srbi narod koji želi da bude vojnik i ratnik, a da su Srbi u stvari samo narod koji želi da pretekne, opstane i traje.

"Zato što smo ćutali o Jasenovcu i dopustili sebi da ne pamtimo, dočekali smo da moramo ponovo da dokazujemo i objašnjavamo da je dvadeset hiljada zaklane dece u Jasenovcu zločin koji čovečanstvo ne pamti", istakao je ministar i dodao da niko nije mogao poverovati da će samo sedamdeset godina kasnije Jasenovac biti radni logor, a šefovi hrvatske države govoriti o brojnosti žrtava kao glavnom i jedinom kriterijumu, te da ćemo dočekati da se o fašistima govori dobro i lepo.

Ko je mogao poverovati da će proći samo sedamdesetak godina da ovde u našoj mučeničkoj Srbiji čujemo lepu reč za Dimitrija Ljotića, upitao je, te dodao: "Ko je mogao poverovati da će taj ljudski otpad, koji je srpsku decu vodio pred nemačke bajonete u onom strašnom kragujevačkom užasu i zločinu, da ćemo o njemu čuti lepu reč".

Ove godine, podsetio je on, obeležiće se 20 godina od NATO agresije i dodao da ćemo se ove godine sećati svakog dana, onako kako je i bilo, bez stida i bez straha, jer nemamo čega da se stidimo niti plašimo, jer se nismo bojali ni tada.

"Prošlo je 20 godina od užasa u kome je ubijeno na desetina naše dece, u kome je pokušano otimanje Kosova i Metohije, prošlo je 20 godina u kojima još uvek pominjemo imena onih koji nikada nisu odrasli, u kome se sećamo onih koji su bili najbolji i najhrabriji i nisu zaslužili da umru", rekao je Vulin.

Na današnjoj svečanosti novinarska nagrada „Ivan Marković" dodeljena je timu Radio-televizije Srbije, koji je realizovao direktan televizijski prenos vežbe „Vek pobednika 1918-2018".

Govoreći o značaju jubileja, direktor Medija centra „Odbrana" pukovnik Stevica Karapandžin istakao je da ostvareni rezultati svedoče da ta ustanova ostaje dostojan naslednik časopisa „Ratnik", kao idejnog ishodišta pisane reči.

On je uručio Plaketu Ministarstva odbrane akademskom slikaru Predragu Đakoviću, najboljem saradniku u 2018. godini, čija je izložba „Golgota i vaskrs" u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije imala značajan publicitet.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni saradnici i prijatelji Medija centra „Odbrana", a gosti su imali priliku da pogledaju izložbu „Perom i mačem", autora potpukovnika dr Ivana Mijatovića.

Medija centar "Odbrana" obeležava svoj Dan, kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik", čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.