Izvor: S media, 17.Maj.2012, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Save Šumanovića u Domu Vojske

Izložba slika Save Šumanovića "Poslednja decenija" biće otvorena sutra u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavio je Medija centar "Odbrana".

Na svečanom otvaranju izložbe govoriće ministar odbrane Dragan Šutanovac i pokrajinski sektretar za kulturu i javno informisanje Milorad Ðurić.

Otvorena "Zbirka slika druga predsednika"

Izložba grafika Gorana Vitanovića u Grafičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kolektivu

Pikasova izložba u Beogradu

Izložba je deo programa sa kojim Medija centar "Odbrana" učestvuje u ovogodišnjoj "Noći muzeja", a njome se obeležava i 60 godina rada Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu i 70 godina od tragične smrti velikog umetnika.

"Poslednja decenija" obuhvata izbor od 45 dela, koja su nastala u poslednjoj deceniji Sumanovićevog stvaralaštva u Šidu, od 1931. do 1942. godine, nakon višegodišnjeg boravka i rada u Parizu.

Taj period u likovnom stvaralaštvu Šumanovića, kako je navedeno, predstavlja zaokruženu celinu koja počiva pre svega na izuzetnom talentu i obrazovanju umetnika, ali i na iskustvima koja nosi iz Pariza. U njegovom radu u tom periodu dominiraju pejzaž i akt.

Najviše dela naslikao je 1939. godine pripremajući se za izložbu u Beogradu koja je doživela veliki uspeh.

Autori izložbe su Ljubica Jukić i Vesna Burojević, kustosi Galerije slika "Sava Šumanović".

Prateći program izložbe Šumanovićevih slika je postavka "Sava Šumanović - lično, porodično, nacionalno", koja obuhvata izbor fotografija i dokumentarne građe o umetniku i njegovoj široj porodici.

Materijal koji će biti izložen deo je fonda Galerije "Sava Šumanović", koji je zaveštala slikareva majka Persida, ali tu se nalaze i dokumenta i fotografije koje potiču iz Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Zagreba i Hanovera.

Na ovaj način biće predstavljeni manje poznati detalji iz slikarevog života, a autor te postavke je direktor Galerije slika "Sava Šumanović" Radovan Sremac.

Izložba "Poslednja decenija" biće otvorena do 23. juna.

(Tanjug)

FOTO:infolink.rs
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.