Noć muzeja
Noć muzeja

Tokom maja proslavljaju se dva važna datuma za muzeje. Međunarodni dan muzeja 18. maja i Evropska noć muzeja. U Srbiji se odvijaju dve manifestacije koje ističu muzeje i kroz koje može da se uživa, u posebnim programima koji muzeji pripremaju za posetioce.

Jedna od manifestacija je Muzeji Srbije deset dana, od 10 do 10 a manifestacija se uvek odvija tokom meseca maja, besplatan ulaz u muzeje od 10 ujutru do 10 uveče je za sve ljude. Noć muzeja predstavlja poseban kulturni spektakl, u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd Noć muzeja se održava 20. maja do posle ponoći.
Ova godina će biti još lepša, podstaći će nas na razmišljanje o velikim i malim, našim i njihovim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek izmenila svet, ali su kroz svih sto godina naše životne suštinski menjale male revolucije.

Pojava novih pravaca, koji će trajno promeniti muziku, modu, film, likovnu i primenjenu umetnost, pozorište, književnost, uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas sve promenile.

Druga manifestacija je već poznata kao Noć muzeja koja se organizuje tokom maja, osnivači manifestacije su Ana Jovanović i Mladen Petrović.
Noć muzeja je nastala u privatnoj organizaciji male grupe ljubitelja kulture i muzeja. Pre nego što su se na inicijativu Ministarstva kulture Srbije priključili Evropskoj noći muzeja, mladi entuzijasti su 2005. godine održali prvu beogradsku noć muzeja u okviru manifestacije Dani Beograda. Prva noć muzeja je odlično prihvaćena, od strane publike, i tada je zabeleženo 20.000 poseta u pet muzeja i galerija.

Prva noć muzeja je prvo održana 1997. u Berlinu. Po ugledu na ovu manifestaciju i ostale koje su nicale narednih godina po Evropi, nastala je i beogradska Noć muzeja. Te noći pet institucija otvara svoje prostorije do posle ponoći, sa dodatno kulturnim zabavnim sadržajima, noć muzeja se održava od 16. maja, u njoj učestvuje 33 muzeja, a ukupno 208 institucija kulture. Uz muzej, u noći muzeja biće otvorene i galerije, kulturni centri, biblioteke, fakulteti, i različiti spomenici kulture. Manifestacija uključuje pedeset četiri mesta u Srbiji, među kojima po prvi put učestvuju: Kosovska Mitrovica, Vlasotince, Negotin, Zvečan, Senjski Rudnik, Dimitrovgrad, Guča i Surdulica.

Uz kupovinu jedinstvene ulaznice za noć muzeja u Beogradu možete videti i sto dvadeset različitih sadržaja na sedamdeset lokacija.
Organizator manifestacije noć muzeja je umetničko produkcijska grupa noć muzeja koja okuplja profesionalce koji se bave kulturom, s ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti. Noć muzeja ima sva svoja autorska prava. Kada su posetioci u pitanju, svake godine se vodi evidencija o njihovom broju.

Same institucije učesnici vode evidenciju za svoju lokaciju. Prema istraživanju, rađenom u saradnji sa laboratorijom za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, jedan posetilac noći muzeja u proseku za osam sati organizacije obiđe šest do osam lokacija. Prošle godine je noć muzeja iskorišćena za prikupljanje humanitarne pomoći mestima stradalim u velikim poplavama, i u njoj je učestvovalo 21.000 posetilaca.
Noć muzeja je zajednički napor ogromnog broja ljudi i institucija. Svi oni ulažu svoje vreme i određena sredstva koja im se vraćaju kroz vidljivost, a muzejima koji učestvuju i kroz deo od prodatih karata. Što se marketinga tiče on počinje medijskom kampanjom i reklamom, a završava u rukama dugogodišnjeg pr tima, i uvek se mesec maj pretvara u mesec kulture.
Noć muzeja je za sada najmasovnija i najposećenija kulturna manifestacija u Srbiji, sa kontinuitetom dužim od jedne decenije. Maj mesec je mesec u kome slavimo, muzeje i kulturu, sve ovo omogućava da u muzejima i institucijama kulture vidite i saznate nešto novo i drugačije.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od sto dvadeset gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd kao mesto kulture.

Prva noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova, kao i mesta širom Srbije. Noć muzeja, ove godine će se održati 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama, i ostalim institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim za tu noć.

Beograđani će morati ove godine da naprave težak izbor jer se u glavnom gradu noć muzeja održava na 68 lokacija različitog sadržaja a sve traje osam časova, od 17 do jedan sat iza ponoći.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2020, 14:34

Novi Sad: Otkazana Noć muzeja čije je održavanje bilo planirano za 5. septembar

Novi Sad: Otkazana Noć muzeja čije je održavanje bilo planirano za 5. septembar

Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, otkazuje se program 17. Noći muzeja, čije je održavanje bilo planirano za 5. septembar 2020. godine.. "Odgovornost organizatora je velika, stoga smo odlučili...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 03.Avg.2020, 16:31

Otkazana ''Noć muzeja'' zbog koronavirusa

Otkazana Noć muzeja zbog koronavirusa

Program 17. Noći muzeja, čije je održavanje bilo planirano za 5. septembar 2020. godine, otkazuje se zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, saopštili su organizatori.. “Odgovornost organizatora je...

Detaljnije >>

Izvor: DobreVesti.rs, 16.Maj.2020, 19:33

Noć muzeja: Ljubav koja pobeđuje sve

Noć muzeja: Ljubav koja pobeđuje sve

Iako zbog trenutne situacije Noć muzeja neće biti održana 16. maja, druženje u muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture širom Srbije planirano je za novi datum, 5. septembar, a tema ovogodišnje manifestacije biće - ljubav!   Treća majska subota prethodnih godina bila je rezervisana za najbolji provod u muzejima, o kojem bi se potom pričalo mesecima. Međutim, usled trenutnog stanja, vodeći računa o bezbednosti i zdravlju kako posetilaca tako i svih onih koji vredno rade...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2020

Digitalna izložba povodom Dana grada i noći muzeja

Kustosi Muzeja Kozare pripremili su nekoliko digitalnih izložbi povodom Dana grada, kao i Međunarodnog dana i Noći muzeja,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Maj.2020, 14:30

Nov datum Noći muzeja, a tema manifestacije: Ljubav pobeđuje sve

Nov datum Noći muzeja, a tema manifestacije: Ljubav pobeđuje sve

Iako zbog trenutne situacije Noć muzeja neće biti održana 16. maja, druženje u muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture širom Srbije planirano je za novi datum, 5. septembar, a tema ovogodišnje manifestacije biće - ljubav! Treća majska subota prethodnih godina bila je rezervisana za najbolji provod u muzejima, o kojem bi se potom pričalo mesecima. Međutim, usled trenutnog stanja, vodeći računa o bezbednosti i zdravlju kako posetilaca tako i svih onih koji...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 15.Maj.2020

Noć muzeja odložena za 5. septembar

Manifestacija Noć muzeja, koja je trebalo da se održi sutra, 16. maja, odložena je zbog epidemije virusa korona za 5. septembar. Tema ovogodišnje manifestacije biće - ljubav, saopštili su organizatori.. Tema ovogodišnje manifestacije biće - ljubav, saopštili su organizatori. "Za nama su po mnogo čemu jedinstveni dani borbe protiv pandemije koja je na prečac skočila sa jednog meridijana na drugi, koja nas je zatekla i izmenila našu svakodnevicu,...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 15.Maj.2020

Novi datum Noći muzeja 5. septembar

Novi datum Noći muzeja 5. septembar

Iako zbog trenutne situacije Noć muzeja neće biti održana 16. maja, druženje u muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture širom...

Detaljnije >>