Noć muzeja
Noć muzeja

Tokom maja proslavljaju se dva važna datuma za muzeje. Međunarodni dan muzeja 18. maja i Evropska noć muzeja. U Srbiji se odvijaju dve manifestacije koje ističu muzeje i kroz koje može da se uživa, u posebnim programima koji muzeji pripremaju za posetioce.

Jedna od manifestacija je Muzeji Srbije deset dana, od 10 do 10 a manifestacija se uvek odvija tokom meseca maja, besplatan ulaz u muzeje od 10 ujutru do 10 uveče je za sve ljude. Noć muzeja predstavlja poseban kulturni spektakl, u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd Noć muzeja se održava 20. maja do posle ponoći.
Ova godina će biti još lepša, podstaći će nas na razmišljanje o velikim i malim, našim i njihovim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek izmenila svet, ali su kroz svih sto godina naše životne suštinski menjale male revolucije.

Pojava novih pravaca, koji će trajno promeniti muziku, modu, film, likovnu i primenjenu umetnost, pozorište, književnost, uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas sve promenile.

Druga manifestacija je već poznata kao Noć muzeja koja se organizuje tokom maja, osnivači manifestacije su Ana Jovanović i Mladen Petrović.
Noć muzeja je nastala u privatnoj organizaciji male grupe ljubitelja kulture i muzeja. Pre nego što su se na inicijativu Ministarstva kulture Srbije priključili Evropskoj noći muzeja, mladi entuzijasti su 2005. godine održali prvu beogradsku noć muzeja u okviru manifestacije Dani Beograda. Prva noć muzeja je odlično prihvaćena, od strane publike, i tada je zabeleženo 20.000 poseta u pet muzeja i galerija.

Prva noć muzeja je prvo održana 1997. u Berlinu. Po ugledu na ovu manifestaciju i ostale koje su nicale narednih godina po Evropi, nastala je i beogradska Noć muzeja. Te noći pet institucija otvara svoje prostorije do posle ponoći, sa dodatno kulturnim zabavnim sadržajima, noć muzeja se održava od 16. maja, u njoj učestvuje 33 muzeja, a ukupno 208 institucija kulture. Uz muzej, u noći muzeja biće otvorene i galerije, kulturni centri, biblioteke, fakulteti, i različiti spomenici kulture. Manifestacija uključuje pedeset četiri mesta u Srbiji, među kojima po prvi put učestvuju: Kosovska Mitrovica, Vlasotince, Negotin, Zvečan, Senjski Rudnik, Dimitrovgrad, Guča i Surdulica.

Uz kupovinu jedinstvene ulaznice za noć muzeja u Beogradu možete videti i sto dvadeset različitih sadržaja na sedamdeset lokacija.
Organizator manifestacije noć muzeja je umetničko produkcijska grupa noć muzeja koja okuplja profesionalce koji se bave kulturom, s ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti. Noć muzeja ima sva svoja autorska prava. Kada su posetioci u pitanju, svake godine se vodi evidencija o njihovom broju.

Same institucije učesnici vode evidenciju za svoju lokaciju. Prema istraživanju, rađenom u saradnji sa laboratorijom za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, jedan posetilac noći muzeja u proseku za osam sati organizacije obiđe šest do osam lokacija. Prošle godine je noć muzeja iskorišćena za prikupljanje humanitarne pomoći mestima stradalim u velikim poplavama, i u njoj je učestvovalo 21.000 posetilaca.
Noć muzeja je zajednički napor ogromnog broja ljudi i institucija. Svi oni ulažu svoje vreme i određena sredstva koja im se vraćaju kroz vidljivost, a muzejima koji učestvuju i kroz deo od prodatih karata. Što se marketinga tiče on počinje medijskom kampanjom i reklamom, a završava u rukama dugogodišnjeg pr tima, i uvek se mesec maj pretvara u mesec kulture.
Noć muzeja je za sada najmasovnija i najposećenija kulturna manifestacija u Srbiji, sa kontinuitetom dužim od jedne decenije. Maj mesec je mesec u kome slavimo, muzeje i kulturu, sve ovo omogućava da u muzejima i institucijama kulture vidite i saznate nešto novo i drugačije.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od sto dvadeset gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd kao mesto kulture.

Prva noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova, kao i mesta širom Srbije. Noć muzeja, ove godine će se održati 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama, i ostalim institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim za tu noć.

Beograđani će morati ove godine da naprave težak izbor jer se u glavnom gradu noć muzeja održava na 68 lokacija različitog sadržaja a sve traje osam časova, od 17 do jedan sat iza ponoći.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 01.Jul.2021, 14:05

"Možete li da zamislite da neki Grk sazida nešto na Akropolju?! TO NE BI PROŠLO!" Direktorka Muzeja Grada o DIVLJOJ GRADNJI na arheološkom lokalitetu

Možemo li da zamislimo da neki Grk, preko noći, sazida nešto na Akropolju. Sami građani mu ne bi dozvolili ni da stavi ciglu. Ovo se pita direktorka Muzeja...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 31.Maj.2021, 14:01

Opevani gospodari Moravske Srbije

Opevani gospodari Moravske Srbije

Gostujuća izložba "Braća Musić" otvorena je tokom "Noći muzeja" u prostoru Konaka kneza Mihaila u kragujevačkom Narodnom...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 20.Maj.2021, 16:35

Kako se živelo u starim konacima i u prestonici

Kako se živelo u starim konacima i u prestonici

Izložba "Dvorski kompleks u Kragujevcu u 19. veku", Pedagoškog odeljenja kragujevačkog Narodnog muzeja, otvorena je prošlog vikenda u okviru manifestacije "Noći muzeja".

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2021, 16:33

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježeni i u Banjaluci

BANJALUKA - Muzeji širom BiH u utorak su obilježili Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja, a svojim programom i...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 11:25

Izložba skulptura Vladete Petrića (AUDIO)

Izložba skulptura Vladete Petrića (AUDIO)

U muzejima i galerijama traje nacionalna manifestacija „Muzeji za 10“, u subotu je priređena Evropska noć muzeja, a sutra, 18-tog maja, obeležava se Međunarodni dan muzeja, datum kojim se od 1977-me skreće pažnja na važnost tih ustanova za razvoj društva, kulturnu razmenu, razumevanje i saradnju.. Poklon zbirka Rajka Mamuzića program je počela izložbom skulptura Vladete Petrića, jugoslovenskog vajara posleratnih godina, koji je svojim stilizovanim skulpturama neretko...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2021, 18:41

Trebinjci uživali u starim jelima i izložbi

TREBINJE - Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u Trebinju je proteklog vikenda u Muzeju Hercegovine započelo manifestacijom "Virtuelno putovanje tragovima predaka".

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2021, 20:08

Manifestacija "Noć muzeja" održana na tri lokacije u Kikindi

Manifestacija Noć muzeja održana na tri lokacije u Kikindi

Manifestacija „Noć muzeja“ održana je na tri lokacije u Kikindi. U Narodnom muzeju, publika je, pored stalne postavke, mogla da bude i deo interaktivnih radionica na otvorenom, dok je u Suvači mogla da vidi kako je nekada funkcionisao mlin. Pored toga, svoja vrata otvorio je i Muzej „Terra“, gde je posebno interesantno bilo podsećanje na staru banatsku igru „topanje“.. Osmišljena za sve generacije, „Noć muzeja“ u Kikindi ove godine bila je posvećena svemu lokalnom....

Detaljnije >>