Noć muzeja
Noć muzeja

Tokom maja proslavljaju se dva važna datuma za muzeje. Međunarodni dan muzeja 18. maja i Evropska noć muzeja. U Srbiji se odvijaju dve manifestacije koje ističu muzeje i kroz koje može da se uživa, u posebnim programima koji muzeji pripremaju za posetioce.

Jedna od manifestacija je Muzeji Srbije deset dana, od 10 do 10 a manifestacija se uvek odvija tokom meseca maja, besplatan ulaz u muzeje od 10 ujutru do 10 uveče je za sve ljude. Noć muzeja predstavlja poseban kulturni spektakl, u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd Noć muzeja se održava 20. maja do posle ponoći.
Ova godina će biti još lepša, podstaći će nas na razmišljanje o velikim i malim, našim i njihovim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek izmenila svet, ali su kroz svih sto godina naše životne suštinski menjale male revolucije.

Pojava novih pravaca, koji će trajno promeniti muziku, modu, film, likovnu i primenjenu umetnost, pozorište, književnost, uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas sve promenile.

Druga manifestacija je već poznata kao Noć muzeja koja se organizuje tokom maja, osnivači manifestacije su Ana Jovanović i Mladen Petrović.
Noć muzeja je nastala u privatnoj organizaciji male grupe ljubitelja kulture i muzeja. Pre nego što su se na inicijativu Ministarstva kulture Srbije priključili Evropskoj noći muzeja, mladi entuzijasti su 2005. godine održali prvu beogradsku noć muzeja u okviru manifestacije Dani Beograda. Prva noć muzeja je odlično prihvaćena, od strane publike, i tada je zabeleženo 20.000 poseta u pet muzeja i galerija.

Prva noć muzeja je prvo održana 1997. u Berlinu. Po ugledu na ovu manifestaciju i ostale koje su nicale narednih godina po Evropi, nastala je i beogradska Noć muzeja. Te noći pet institucija otvara svoje prostorije do posle ponoći, sa dodatno kulturnim zabavnim sadržajima, noć muzeja se održava od 16. maja, u njoj učestvuje 33 muzeja, a ukupno 208 institucija kulture. Uz muzej, u noći muzeja biće otvorene i galerije, kulturni centri, biblioteke, fakulteti, i različiti spomenici kulture. Manifestacija uključuje pedeset četiri mesta u Srbiji, među kojima po prvi put učestvuju: Kosovska Mitrovica, Vlasotince, Negotin, Zvečan, Senjski Rudnik, Dimitrovgrad, Guča i Surdulica.

Uz kupovinu jedinstvene ulaznice za noć muzeja u Beogradu možete videti i sto dvadeset različitih sadržaja na sedamdeset lokacija.
Organizator manifestacije noć muzeja je umetničko produkcijska grupa noć muzeja koja okuplja profesionalce koji se bave kulturom, s ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti. Noć muzeja ima sva svoja autorska prava. Kada su posetioci u pitanju, svake godine se vodi evidencija o njihovom broju.

Same institucije učesnici vode evidenciju za svoju lokaciju. Prema istraživanju, rađenom u saradnji sa laboratorijom za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, jedan posetilac noći muzeja u proseku za osam sati organizacije obiđe šest do osam lokacija. Prošle godine je noć muzeja iskorišćena za prikupljanje humanitarne pomoći mestima stradalim u velikim poplavama, i u njoj je učestvovalo 21.000 posetilaca.
Noć muzeja je zajednički napor ogromnog broja ljudi i institucija. Svi oni ulažu svoje vreme i određena sredstva koja im se vraćaju kroz vidljivost, a muzejima koji učestvuju i kroz deo od prodatih karata. Što se marketinga tiče on počinje medijskom kampanjom i reklamom, a završava u rukama dugogodišnjeg pr tima, i uvek se mesec maj pretvara u mesec kulture.
Noć muzeja je za sada najmasovnija i najposećenija kulturna manifestacija u Srbiji, sa kontinuitetom dužim od jedne decenije. Maj mesec je mesec u kome slavimo, muzeje i kulturu, sve ovo omogućava da u muzejima i institucijama kulture vidite i saznate nešto novo i drugačije.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od sto dvadeset gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd kao mesto kulture.

Prva noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova, kao i mesta širom Srbije. Noć muzeja, ove godine će se održati 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama, i ostalim institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim za tu noć.

Beograđani će morati ove godine da naprave težak izbor jer se u glavnom gradu noć muzeja održava na 68 lokacija različitog sadržaja a sve traje osam časova, od 17 do jedan sat iza ponoći.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2019, 10:05

Leskovački strip-scenarista izlaže širom Srbije

Leskovački strip-scenarista izlaže širom Srbije

Radove inspirisane životima vojnika Velikog rata, kao i one sa motivima fantastike, strip-scenariste Marka Stojanovića iz Leskovca, do kraja meseca može pogledati publika u Somboru i Prokuplju.. Nakon predstavljanja novog strip-albuma Do pakla i nazad u rodnom Leskovcu, Stojanović je svoje novo delo promovisao i u ostalim gradovima širom Srbije. U Noći muzeja, kako kaže, istovremeno su otvorene izložbe u Kragujevcu, Somboru i Prokuplju. U Noći muzeja njegova dela...

Detaljnije >>


Izvor: TangoSix.rs, 22.Maj.2019, 10:14

[FOTO] „Noć Muzeja“ u Nišu: Održana izložba posvećena istorijatu i razvoju avijatike u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“

[FOTO] „Noć Muzeja“ u Nišu: Održana izložba posvećena istorijatu i razvoju avijatike u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“

U sklopu manifestacije „Noć muzeja“, 18. maja u 18 časova, u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu, otvorena je izložba pod nazivom „Krila Vilingrada – istorija vazduhoplovstva u Nišu“, saopšteno je iz te biblioteke. Izložba će biti otvorena do 21. juna ove godine, a ulaz je za sve zainteresovane slobodan. Autori postavke su zaposleni Univerzitetske biblioteke – Goran Marinković, Andrijana Stojanović i Danijela Arsenijević,...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Maj.2019, 19:40

NOĆ MUZEJA U VELIKOM GRADIŠTU NA TRI LOKACIJE: Virtuelna izložba istorijskih i mitoloških ličnosti Starog Rima (FOTO)

NOĆ MUZEJA U VELIKOM GRADIŠTU NA TRI LOKACIJE: Virtuelna izložba istorijskih i mitoloških ličnosti Starog Rima (FOTO)

Ovaj mali grad na Dunavu može da se pohvali činjenicom da je manifestacija Noć muzeja obeležena na čak tri lokacije

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2019, 16:33

Apatinska sinagoga po prvi put otvorena za javnost u Noći muzeja

Apatinska sinagoga po prvi put otvorena za javnost u Noći muzeja

Apatinska sinagoga, arhitektonski i kulturni biser ovog mesta, izgrađena 1885. godine, po prvi put posle Drugog svetskog rata otvorena je za javnost u sklopu manifestacije Noć muzeja, održane prošlog vikenda.. Veliki broj posetilaca imao je prilike da se upozna sa bogatom istorijom apatinske jevrejske zajednice, ali i njihovom tragičnom sudbinom. Na otvaranju izložbe održan je minut ćutanja za postradale u holokaustu, da bi zatim gradski hor izveo jevrejsku narodnu pesmu...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2019

APATINSKA SINAGOGA PO PRVI PUT OTVORENA ZA JAVNOST U NOĆI MUZEJA

APATINSKA SINAGOGA PO PRVI PUT OTVORENA ZA JAVNOST U NOĆI MUZEJA

Apаtinskа sinаgogа, аrhitektonski i kulturni biser ovog mestа, izgrаđenа 1885. godine, po prvi put posle Drugog svetskog rаtа otvorenа je zа jаvnost u sklopu mаnifestаcije "Noć muzejа", održаne prošlog vikendа.. Veliki broj posetilаcа imаo je prilike dа se upoznа sа bogаtom istorijom аpаtinske jevrejske zаjednice, аli i njihovom trаgičnom sudbinom. Nа otvаrаnju izložbe održаn je minut ćutаnjа zа postrаdаle u holokаustu, dа...

Detaljnije >>

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Maj.2019, 20:16

Nova Schweppes boca ispirisana originalom iz 1783. godine predstavljena na Noći muzeja

Nova Schweppes boca ispirisana originalom iz 1783. godine predstavljena na Noći muzeja

Upravo je ovaj događaj poslužio kao inspiracija za stvaranje nove boce po ugledu na prvu, originalnu bocu koju je kreirao naturalizovani švajcarski časovničar, zlatar i naučnik amater, Johan Jakob Švepe. Svi posetioci „Noći muzeja“ u Ustanovi kulture Stari Grad, Parobrod, imali su priliku da se vrate kroz vreme, na kraj 18. veka. U tome im je pomogla muzejska postavka po ugledu na originalnu prvu laboratoriju u kojoj je Jakob Švepe izvodio svoje eksperimente koji su trajali...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Maj.2019

Beograđani špartali muzejima

Beograđani špartali muzejima

Veliko interesovanje za tradicionalnu kulturnu manifestaciju. Posetioci uživali u maštovitim izložbama i performansima OMILjENA muzejska avantura "Noć muzeja" i ovog puta držala je budnim Beograd ali i četrdesetak gradova širom Srbije. Treće majske subote, šetalo se bez umora, s osmehom na licu i željom za upijanjem novog, neispričanog i još neotkrivenog, bez obzira na to što je sinoć padala jaka kiša. Od 16 časova do ponoći, na više od 60 lokacija širom Beograda,...

Detaljnije >>