Evo koji su razlozi za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji i KOLIKO BI TRAJALO služenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 19:11

Evo koji su razlozi za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji i KOLIKO BI TRAJALO služenje

Vučević je rekao da će se Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane spremati za implementaciju, ukoliko se donese odluka za reaktiviranjem.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je danas da inicijativa za reaktiviranjem obaveznog služenja vojnog roka nije pokrenuta kako bi se Srbija spremala za ratove i sukobe, već da će to biti od koristi za društvo, kao i za pojedince koji će vojni rok služiti.

- Mislimo da je ovo nešto što je od koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za celu državu, za celo društvo, a koristiće i tim momcima koji će sutra služiti vojni rok. Oni će se bolje osećati i biti korisniji članovi društva, cele zajednice i ponos cele otadžbine i njihovih porodica - rekao je Vučević u izjavi za medije povodom inicijative Generalštaba Vojske Srbije i predloga predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću da se ponovo uvede obaveze služenja vojnog roka.

Vučević je dodao da je predloženo da služenje vojnog roka traje četiri meseca.

- Mislim da je značajan momenat da posle 13 godina Srbija ponovo odlučuje o tome da li treba reaktivirati obavezno služenje vojnog roka. U značajno kraćem vremenskom intervalu nego što je to bilo ranije - rekao je Vučević.

Vučević je ocenio da bi kroz vojnu obuku od četiri meseca bilo moguće dobiti obučenog vojnika.

- Ministarstvo odbrane prati sve stvari koje karakterišu današnje vojske u svetu, Evropi, našem okruženju i naravno prati savremenu vojnu opremu. Drugačiji moderni načini obuke dozvoljavaju da se u kraćem vremenskom intervalu regruti obuče i budu sposobni za obavljanje vojničkih dužnosti - rekao je Vučević.

On je dodao i da je danas moguće obučiti vojnika u daleko kraćem vremenskom intervalu nego ranije.

- Naš predlog je da i oni koji završe osnovnu obuku, imaju periodično tzv. kondicioniranje kao pripadnici rezervnog sastava, kako bi naravno održali nivo njihove obučenosti, koji se odnosi na savremeno naoružanje i vojnu opremu - rekao je Vučević i dodao da će profesionalni sastav Vojske Srbije ostati kao nosilac ključnih aktivnosti.

- Nama je potrebno određeno vreme da se infrastruktura pokrene, da kasarne budu pripremljene, da regrutni centri opet rade u tom nivou. Potrebno je da imamo novo regrutovanje rezervnog sastava, bolju popunjenost, obučenost - naglasio je Vučević.

U cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Predlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje - naveli su u Ministarstvu odbrane.

Vučević je istakao da su Vojska i Ministarstvo spremni da u vrlo kratkom roku prošire kasarne, centre za obuku, kako bi bile spremne za prijem regruta. Naglasio je da odluka o reaktiviranju obaveznog služenja vojnog roka nije moguća bez formiranja nove vlade i Skupštine.

- Nama je potreban i stav i mišljenje predsednika Republike kao vrhovnog komandanta, a konačna odluka je na Narodnoj skupštini, odnosno Vladi Srbije - objasnio je Vučević.

Ministar je podsetio da su neke zemlje Evrope razgovaraju o vraćanju služenja vojnog roka, a da su neke već vratile.

- Nemačka uveliko raspravlja o vraćanju vojnog roka. Njihov ministar odbrane je najavio čak datume kada bi trebali da vrate vojni rok. Skandinavske, nordijske države imaju obavezni vojni rok. Austrija i Grčka imaju vojni rok. Samo odlučuju koliko ljudi regrutuju godišnje - rekao je Vučević. Vučević je naglasio da da je jaka vojska najveći garant mira i slobode.

- Srbija pobeđuje u miru, Srbija se razvija u miru. Mi se spremamo za EXPO, spremamo se za velike infrastrukturne projekte. Niko se ne sprema za sukobe, ali svakako razmišljamo o bezbednosti i odbrani svoje države, jer kad ne bismo to radili i ne bismo o tome razmišljali, ponašali bismo se neodgovorno - naglasio je Vučević.

Vučević je ocenio da troškovi uvođenja obaveznog vojnog roka nisu ni mali, ali ni veliki i da je Srbija može da ih iznese.

- Ja mislim da je uvek bolje ulagati u svoju vojsku, nego hraniti tuđu - zaključio je Vučević.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.