U Srbiji se vraća obavezni vojni rok?

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 10:31

U Srbiji se vraća obavezni vojni rok?

Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane danas će zvanično pokrenuti inicijativu da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka, kazao je Miloš Vučević.

Tačnije, pokrenuće inicijativu da se opet reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.

Vučević je kazao da bi takav vojni rok trebalo da traje do 4 meseca, a može biti i kraće, ali da će se to tek videti kad se bude procenilo kolika je dužine obuke potrebna, ali to svakako neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni godinu pa čak ni pola.

Ministar odbrane podsetio je da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto, samo je suspendovano, što znači da samo treba ukinuti suspenziju, te da će o tome biti pokrenuta i široka javna rasprava.

"Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava Vojske Srbije, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok", objasnio je Vučević za Hepi televiziju.

U međuvremeno se oglasilo i Ministarstvo odbrane.

"U cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca", navodi se u saopštenju.

"Predlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje", dodaje se u objavi za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"RADO IDE SRBIN U VOJNIKE" Danas se pokreće inicijativa za uvođenje OBAVEZNOG vojnog roka u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024

Vučević je podsetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto samo suspendovano..Ministar odbrane, Miloš Vučević, gostuje ovog jutra na televiziji sa nacionalnom frekvencijom gde govori o svim aktuelnim temama...- Odlukom Vlade i predsednika od 1. januara za 10 odsto bolje plate. GŠ...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.