Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 16:06

Državi Sao Tome i Prinsipe 100.000 dolara pomoći od Srbije

Vlada Srbije doniraće 100.000 dolara Demokratskoj Republici Sao Tome i Prinsipe za sanaciju štete od poplava, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon sastanka s premijerom te zemlje Žoržom Bom Žezusom.
Ana Brnabić je poželela dobrodošlicu delegaciji Vlade DR Sao Tome i Prinsipe rekavši da je značajno što se poseta dogodila ove godine, kada se obeležava 45. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Premijerka je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u februaru posetio tu državu i istakla da su tada potpisana tri važna dokumenata, koja predstavljaju osnov za buduću saradnju dve zemlje.
Ona je navela da su potpisani opšti sporazum o saradnji između država Srbije i Sao Tome i Prinsipe, memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i memorandum o političkim konsultacijama dva ministarstva spoljnih poslova.
"Želim da naglasim da je Vlada donela odluku koju ćemo potvrditi sutra na redovnoj sednice o donaciji 100.000 dolara kako bismo pokazali prijateljstvo i pomogli da se Sao Tome i Prinsipe izbori sa posledicama poplava koje su imali u decembru prošle godine", kazala je Brnabićeva u Palati Srbija.
Navela je i da je uspostavljana saradnja u oblasti turizma i obrazovanja, te da je Međunarodni sajam turizma u Beogradu ove godine ustupio besplatno štand toj državi za promociju turističke ponude.
Takođe, kako je rekla, Srbija je obezbedila četiri stipendije za studente iz DR Sao Tome i Prinsipe za ovu školsku godinu.
"Imali smo 18 stipendija određenih za Sao Tome i Prinsipe od kojih je iskorišćeno osam, a u ovom trenutku u našoj zemlji studira pet studenata te države", navela je Brnabićeva.
Dodala je da je naša zemlja zainteresovana da poveća broj stipendija za studente te zemlje na Medicinskom fakultetu.
Premijerka je navela da je razgovarano i o mogućnosti da se uspostavi konkretnija saradnja između država u oblasti poljoprivrede i zdravstva.
"Želim da u ime građana i Vlade zahvalim Demokratskoj Republici, jednoj od prvih država koja je uvažila argumentaciju Srbije 2013. godine i povukla priznanje koje je dala za Kosovo. To nama mnogo znači, veliki znak prijateljstva", kazala je Brnabićeva.
Ona je čestitala premijeru DR Sao Tome i Prinsipe predstojeći praznik Dan nezavisnosti, koji se obeležava 12. jula.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković s premijerom i ministarkom spoljnih poslova Sao Tome i Prinsipe

Izvor: RTS, 06.Jul.2022

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković, u susretu s predsednikom Vlade Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žesusom i ministarkom spoljnih poslova, Editom Ten Žuom konstatovao je da su dve zemlje uspostavile bliske i prijateljske odnose još u doba SFRJ i poručio da je Srbija opredeljena da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.