Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 20:51

Selaković s premijerom i ministarkom spoljnih poslova Sao Tome i Prinsipe

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković, u susretu s predsednikom Vlade Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žesusom i ministarkom spoljnih poslova, Editom Ten Žuom konstatovao je da su dve zemlje uspostavile bliske i prijateljske odnose još u doba SFRJ i poručio da je Srbija opredeljena da neguje i jača ukupne odnose sa tom zemljom.
Ministar Selaković je ukazao da boljoj međusobnoj saradnji i razumevanju doprinose intenziviran politički dijalog i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << redovni susreti na visokom nivou, ali i da je potrebno uspostaviti praksu održavanja političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naveo da za dalji razvoj saradnje važan element predstavlja i jačanje ugovorno-pravne osnove, te je u tom smislu izrazio zadovoljstvo što je sa ministarkom Ten Žuom potpisao Sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.
Zahvalio je na principijelnoj podršci Sao Tome i Prinsipea suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, ujedno, izrazivši uverenje da će ova prijateljska zemlja zadržati takav stav, ali i očekivanje da će naša zemlja moći da računa na njenu podršku u međunarodnim forumima.
Ministar Selaković je kazao da je potrebno raditi i na jačanju ekonomske saradnje, naglasivši da potencijala ima u brojnim oblastima, dodaje se u saopštenju.
Sagovornici su razgovarali i o unapređenju prosvetne i sportske saradnje, a Selaković je naročito govorio o programu stipendiranja stranih studenata „Svet u Srbiji", poručivši da je povećan broj stipendija za studente iz ove zemlje, koji su dobrodošli da studiraju na univerzitetima u Srbiji.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.