Brnabić sa premijerom Republike Sao Tome i Prinsipe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2022, 06:33

Brnabić sa premijerom Republike Sao Tome i Prinsipe

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas posle podne sa predsednikom Vlade Republike Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom, koji boravi u poseti našoj zemlji. Premijerka je izjavila da je Vlada donela odluku da Republici Sao Tome i Prinsipe dodeli 100.000 dolara kao pomoć za sanaciju od poplava, koje su pogodile tu zemlju u decembru 2021. godine.

Brnabić je za svog gosta priredila svečani doček ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve zemlje.

Nakon toga, usledio je "tet-a-tet" sastanak Brnabić i Žezusa, a zatim i sastanak delegacija dve vlade.

Izjave za medije Brnabić i Bom Žezusa, predviđene su oko 16.15.

Pomoć za Sao Tome i Prinsipe

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada donela odluku da Republici Sao Tome i Prinsipe dodeli 100.000 dolara kao pomoć za sanaciju od poplava, koje su pogodile tu zemlju u decembru 2021. godine.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sastanka premijerom Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom rekla da Srbija sa tom zemljom sarađuje na polju turizma i obrazovanja i navela da u Srbiji trenutno studira petoro studenata iz te države.

Dodala je da je Srbija zaiteresovana da poveća broj studenta iz Sao Tome i Prinsipe i da te stipendije budu za Medicinski fakultet, što je im trenutno najpotrebnije.

Brnabić se zahvalila Sao Tome i Prinsipe što je ta država bila jedna od prvih koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova 2013. godine.

Žesuz je rekao da se nada da će saradnja dve države biti poboljšana, pre svega u poljoprivredi i da Sao Tome i Prinsipe računa na iskustva iz Srbije.

Dodao je da Sao Tome i Prinsipe zainteresovan za uvoz posebno poljoprivrednih proizvoda, kao i za izvoz kakaa, vanile i kafe u Srbiju, ali i da izvozi ne samo sirovine, nego i finalne proizvode.

Budući razvoj odnosa Žezus vidi i u turizmu, s obzirom da je njegova zemlja ostrvska i sa velikim turističkim potencijalom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Državi Sao Tome i Prinsipe 100.000 dolara pomoći od Srbije

Izvor: RTS, 06.Jul.2022

Vlada Srbije doniraće 100.000 dolara Demokratskoj Republici Sao Tome i Prinsipe za sanaciju štete od poplava, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon sastanka s premijerom te zemlje Žoržom Bom Žezusom. . Ana Brnabić je poželela dobrodošlicu delegaciji Vlade DR Sao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.