Do kada će Srbija moći da čuva svoju vojnu neutralnost?

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kada će Srbija moći da čuva svoju vojnu neutralnost?

Usklađenost vojske Srbije sa snagama NATO-a dovedena su do maksimuma saradnje koja je moguća bez članstva u Alijansi. To je zaključak jučerašnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu NATO-a u Briselu.

Ipak i pored toga, Srbija se deklariše kao vojno neutralna. Do kada će država moći i kada je vojska u pitanju da funkcioniše po >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << receptu i istok i zapad?

"Srbija je mala zemlja. Ljubomorno i ponosno čuva svoju vojnu neutralnost", kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Do kada će mala Srbija to moći? Dokle će srpski vežbati sa NATO, ali i vojnicima Rusije? Poznavaoci mahom tvrde: dok država ne postane deo Evropske unije. Ipak, retki misle da to neće onemogućiti srpskoj vojsci da sedi na dve stolice.

 "Pogledajte Evropsku uniju i u njoj ćete videti različite nijanse, različite valere u odnosima, prema tome takav prostor postojaće i za Srbije", kaže Goran Svilanović, iz Saveta za regionalnu saradnju.

Naime, nekadašnji šef srpske diplomatije objašnjava da će članstvo u EU približiti Srbiju i NATO, ali neće zabarikadirati harmoniju sa Rusijom.

"Moje mišljenje, ni u tom trenutku to ne isključuje saradnju sa Ruskom federacijom u različitim oblastima, tako da mislim kod nas, žao mi je, ali ponekad suviše crno belo posmatramo stvari oko nas", dodaje on.

Da Srbija ne može večno ostati "ni tamo ni ovamo" misli nekadašnji zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Minuto Rico. Objašnjava: alijansa neće pritiskati Srbiju da promeni status vojne neutralnosti, ali to će verovatno biti EU. Evropska zajednica je ta koje Srbiji može reći "ili ili".

 "Ako Srbije bude tada uzela dah i rekla - ok, počinjemo ispočetka, sada je godina nulta, a pitanje je Gde Srbija pripada? Ja mislim da pripadate Evropi - centralnoj tj. zapadnoj", kaže Rico.

Dok ne dođe trenutak odluke i Rusima je po svoj prilici jasno da vojna neutralnost Srbije, sve više naginje upravo zapadu. Dan posle posete Vučića sedištu Severoatlanskog vojnog saveza, Moskovski dnevnik "Komersant" konstatuje da je Srbija zvanično vojno neutralna, a da su istovremeno odnosi sa NATO-om dostigli visoki nivo. Novine navode i da su srpski u poslednjih šest godina pet puta više vežbali sa vojnicima Alijanse, nego sa ruskim.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Može li Srbija večno na dve vojne stolice?

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017

Usklađenost vojske Srbije sa snagama NATO-a dovedena su do maksimuma saradnje koja je moguća bez članstva u Alijansi. To je zaključak jučerašnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu NATO-a u Briselu...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.