Medvedev: Čestitam godišnjicu, želim vam mir, slobodu, prosperitet i blagostanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Čestitam godišnjicu, želim vam mir, slobodu, prosperitet i blagostanje

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu, prosperitet i blagostanje. "Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta", poručio je Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Medvedev je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao "da mu je čast što boravi u Beogradu baš na današnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma".

"Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fašizma i želim vam mir, slobodu, prosperitet i blagostanje", poručio je Medvedev.

Rusija isključivo za mirno rešenje za KiM

"Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta", poručio je Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rešavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

"Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama", rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotstavlja modelu globalizacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

"Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa", podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

"Rusija će", kaže, "ceniti to što se Srbija, uprkos svom opredeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije".

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odnose sa EU, da ima stabilnu, uspešnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju.

Podsetio je da je obim robne razmene između Rusije i EU pre sankcija bio 407 milijardi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumevanje.

U tom konetsku ocenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primer.

"Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosima mogu da posvedočim i ja jer je tako bilo i pre deset godina kada sam govorio za ovom govornicom", rekao je on.

"Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumevanja i poverenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmena raste a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara, a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 milijardi", rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije.

"To je važno danas kada se", kako je rekao, "u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava".

"Takvo gubljenje sećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo posle rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostrana rešenja da opravdaju bilo koje delatnosti", rekao je Medvedev.

"Sve to", dodao je, "stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u celom svetu".

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posledice delovanja koje se vrše u protivrečju i zaobilazeći međunarodno pravo, podsetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Ne ili zapad ili istok,već pragmatična saradnja

Medvedev je izrazio je nadu da Evropska unija neće zameriti Srbiji na potpisivanju trgovinskog sporazuma sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ocenio da stav EU "ili istok ili zapad" ne vodi u pravom smeru.

Medvedev je podsetio da će 25. oktobra u Moskvi, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, taj sporazum biti potpisan.

"Ne treba saradnju usmeravati na 'ili - ili', ne treba reagovati na ideološke obmane i klišee i biti protiv takvog destruktivnog pristupa, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju", poručio je Medvedev u Skupštini Srbije i dodao da je Rusija protiv konfliktnog pristupa.

Potpisivanje sporazuma sa EAEU za Srbiju znači pristup tržištu od 180 miliona ljudi, da će izvoz pojedinih srpskih proizvoda na tom tržištu biti liberalizovan, ali i da će to učiniti Srbiju privlačnijom ruskim i ostalim investitorima iz Evroazije.

"Sa našim partnerima mi gradimo Evroazijsku uniju, koja se zasniva na ravnopravnosti i poštovanju interesa jednih drugih. Međutim, Evroazijska unija nije zatvoren klub, već smo otvoreni za saradnju i sa drugim zemljama", rekao je Medvedev.

Kaže da su partneri iz EU odbacili saradnju sa Rusijom.

"Rusija zbog toga ne tuguje, ali je to ostavilo posledice na rešavanje brojnih zadataka u Evropi i na ekonomiju, zbog čega su izgubljene milijarde evra koje se ne mogu povratiti", zaključio je Medvedev.

Medvedev je ranije stigao u Dom Narodne skupštine Srbije, gde će se na posebnoj sednici obratiti poslanicima.

Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Poslanici koji su se odlučili da bojkotuju rad skupštine nisu prisustvovali nijednoj od posebnih sednica parlamenta, na kojima su se obraćali strani zvaničnici.

Brnabić i Medvedev: Poseta potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije

Brnabić i Medvedev, složili su se danas ranije da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se još jednom potvrdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.

Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

"Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

"I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije", naglasila je Brnabić.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je danas zadovoljstvo što je ponovo, posle 10 godina, u poseti prijateljskoj Srbiji i to još tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

"To je naš zajednički praznik ali i dobar povod za razmenu informacija o tome kako se razvijaju naši odnosi", rekao je Medvedev na početku razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija.

Kako je napomenuo, desilo se da je prethodno u Beogradu bio pre tačno deset godina - 20. oktobra 2009. godine.

On je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa premijerkom Srbije i očekivanje da će današnji razgovori, ali i njena skora poseta Moskvi, doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

"Još jednom hvala za susret, lepo vreme i počnimo razgovore", rekao je Medvedev.

Prethodno, ruski premijer, koji je u Srbiju stigao povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je prikazu "Sloboda 2019" na batajničkom aerodromu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

U delegaciji sa premijerom Rusije su i dva ministra - kulture Vladimir Rostislavovič Medinski i energetike Aleksandr Novak, kao i prvi zamenik ministra prosvete Pavel Zenjkovič, zamenici ministra spoljnih poslova Aleksandr Gruškov, odbrane JunusBek Jevkurov, finansija Jurij Zubarev, zamenik poljoprivrede Sergej Ljevin, zamenik ministra industrije i trgovine Oleg Rezancev i zamenik ministra zaduženog za ekonomski razvoj Ruske Federacije Oksana Tarasenko.

U ruskoj delegaciji čiji je član i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je i rukovodilac Federalne carinske službe Vladimir Bulavin, direktor federalne službe nadležne za vojnotehnička pitanja Dmitri Šugaev.

Programom posete je predviđeno da  Brnabić i Medvedev polože vence na Spomen-groblje Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Medvedev će se zatim sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim će u Palati Srbija imati razgovor u četiri oka, a zatim će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice šefova država, koji će se potom obratiti medijima.

Zvaničnu posetu Srbiji, premijer Rusije završiće prisustvom na svečanoj akademiji u Sava Centu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, za šta su živote zajedno položili sovjetski i naši vojnici.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svečani doček za Medvedeva ispred Palate Srbija

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2019

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić priredila je danas poslije podne, ispred Palate Srbija, svečani dočak za premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Analitičari o poseti Medvedeva: Rusija se vraća, Srbiju vidi kao oslonac i priliku

Izvor: Blic, 19.Okt.2019

Dolazak predsednika vlade Rusije Dmitrija Medvedeva u Beograd je veoma važan za Srbiju, čak i kada bi se vezivala samo za proslavu 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.