Batić: Predlog za saslušanje Branka Krge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2014, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić: Predlog za saslušanje Branka Krge

Zastupnica porodica stradalih gardista na Topčideru Olgica Batić izjavila je danas Tanjugu da je Višem javnom tužilaštvu juče podnet predlog za saslušanje nekadašnjeg načelnika Generlaštaba Branka Krga, a na osnovu izjave Ratka Mladića da on može imati informacije o ubistvu koje se dogodilo pre deset godina.

"Ne možemo ništa da prejudiciramo i da tvrdimo da je on (Branko Krga) ključni svedok za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubistvo gardista. Ta informacija proizilazi iz zapisnika o saslušanju Ratka Mladića. Na pitanje da li on ima nekakva saznanja i da li zna ko bi mogao imati saznanja o tome, rekao je da u tom periodu uopšte nije bio u Karašu na Topčideru, ali je uputio i porodicu i nas kao punomoćnike i javnost da je Branko Krga taj koji ima informacije, između ostalog, i informacije o ubistvu gardista", rekla je Batić.

Sledeći koraci su već preduzeti, rekla je ona, pojasnivši da je Višem javnom tužilaštvu juče formalno predat predlog za preuzimanje određenih dokaznih radnji.

"U javnosti se vršila neka zamena teza da mi krijemo identitet tog ključnog svedoka, mi smo samo rekli, nećemo izlaziti u javnost dok i formalno ne predamo predlog tužilaštvu za preuzimanje određenih dokaznih radnji u ovom istražnom postupku. Taj predlog smo juče predali Višem javnom tužilaštvu i sada očekujemo da tužilaštvo deluje i preuzme neophodne korake", objasnila je ona.

To konkretno znači, kako je navela, i saslušanje Branka Krge, a na okolnosti koje je Ratko Mladić izneo prilikom saslušanja, kao i saslušanja lekara koji su vršili uviđaj, svih onih koji su tada bili zaposleni u vojnom objektu Karaš.

"Sasvim je sigurno da ukoliko je neko i pomislio da ćemo nakon proteka deset godina apsolutne tišine gde se niko nije bavio ovim predmetom ćutati - ne, za istinu ćemo se zalagati pre svega porodice Milovanović i Jakovljević od toga neće odstupiti ni mi kao punomoćnici", rekla je Batić.

Ona je izrazila zahvalnost ministru pravde Nikoli Selakoviću koji je jutros primio porodice Jakovljević i Milovanović i dodala da su dobijene informacije iz tog ministarstva da je država konačno spremna da se pozabavi i da se nađu izvršioci ovog monstruoznog dvostrukog ubistva.

Penzionisani general Branko Krga rekao je danas za B92 da nema veze sa slučajem ubistva gardista na Topčideru i da tog dana nije ni bio u zemlji.

Na saslušanju o slučaju "Topčider", Mladić je negirao svoju umešanost u taj događaj, ali je naveo ime oficira koji je na dan ubistva boravio u objektu "Karaš".

Selaković: Učiniti sve da se otkriju ubice gardista

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković danas je kazao da će njegovo ministarstvo učiniti sve kako bi se otklonili propusti u istrazi i saznala istina o pogibiji dvojice gardista Vojske Srbije 5. oktobra 2004. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Selaković je danas razgovarao sa roditeljima poginulih gardista Jankom Jakovljevićem i Biljanom Milovanović, a sastanku su prisustvovali i opunomoćenici porodica Predrag Savić, Čedomir Stojković i Olgica Batić.

Tokom sastanka, prisutni su ukazali ministru na učinjene propuste i zloupotrebe od strane državnih organa, koji u kontinuitetu postoje već dugi niz godina, navodi se u saopštenju.

Selaković je naglasio da država mora dati čvrstu podršku u pronalaženju istine u vezi sa pogibijom gardista, kako se takvi slučajevi nikada više ne bi ponovili.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Porodice ubijenih gardista: Oficir ključni svedok ubistva, otkrićemo njegovo ime

Izvor: Blic, 14.Okt.2014

Advokati porodica ubijenih gardista uskoro će otkriti ime oficira Vojske Srbije i Crne Gore (SCG) koga smatraju ključnim svedokom tragedije na Topčideru, pišu Novosti...List navodi da će oni od tužilaštva zatražiti da ga uvrsti među svedoke i da bude saslušan pred Višim sudom u Beogradu...Prisustvo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.