Zvaničnici Kine i Rusije na vojnoj paradi u Severnoj Koreji

Izvor: VOA, 28.Jul.2023, 09:12

Zvaničnici Kine i Rusije na vojnoj paradi u Severnoj Koreji

SEUL - Kineski i ruski zvaničnici stajali su rame uz rame sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na vojnoj paradi u Pjongjangu, na kojoj su prikazane nove rakete sa nuklearnim sposobnostima i dronovi, objavili su su severnokorejski državni mediji. Dugo očekivanom paradom obeležena je 70. godišnjica završetka Korejskog rata, koja se u Severnoj Koreji slavi kao "Dan pobede". Poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua je prva poseta visokog vojnog zvaničnika Moskve od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Posetioci iz Kine bili su prva takva delegacija te zemlje od početka pandemije kovida. Kinu je predstavljao član Politbiroa Komunističke partije Li Hongdžong. Pojavljivanje predstavnika Kine i Rusije na događajima na kojima se prezentuju nuklearni projektili, koje su UN zabranile uz podršku i ove dve zemlje, promena je u odnosu na ranije godine kada su se distancirali od nuklearnog oružja. Na paradi su predstavljene i najnovije severnokorejske interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17 i Hvasong-18, za koje se veruje da imaju domet da pogode ciljeve bilo gde u SAD, prenela je severnokorejska agencija KCNA. Kim je priredio prijem i ručak sa Šojguom, i obećao solidarnost sa ruskim narodom i njegovom vojskom. Šojgu je pohvalio severnokorejsku vojsku kao "najjaču na svetu", a njih dvojica su razgovarali o strateškoj bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji, saopštila je KCNA. Šojgu je pročitao pozdravni govor ruskog predsednika Vladimira Putina koji je zahvalio Severnoj Koreji na podršci tokom „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, preneli su državni mediji. Vašington je optužio Pjongjang da daje oružje Rusiji. Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da su SAD  zabrinute zbog veza između Moskve i Pjongjanga. Pjongjang i Moskva su negirali bilo kakve transakcije oružja. U govoru na paradi, ministar odbrane general Kang Sun Nam optužio je SAD i njihove saveznike za povećanje tenzija u regionu. Severna Koreja je pod sankcijama UN zbog svojih raketnih i nuklearnih programa od 2006. To uključuje zabranu razvoja balističkih projektila. Poslednjih godina Rusija i Kina su se protivile dodatnim sankcijama Severnoj Koreji, što zagovaraju SAD, tvrdeći da postojeće mere treba ublažiti u humanitarne svrhe i pomoći da se Pjongjang privoli na pregovore.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruski i kineski zvaničnici sa Kim Džong Unom na vojnoj paradi Sjeverne Koreje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jul.2023

Kineski i ruski zvaničnici stajali su rame uz rame s Kim Džong Unom dok su na vojnoj paradi u Pjongjangu gledali najnovije sjevernokorejske nuklearne rakete i nove dronove za napad, objavili su sjevernokorejski državni mediji 28. jula. Parada je održana u znak sjećanja na 70. godišnjicu kraja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.