Zašto države organizuju vojne parade

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto države organizuju vojne parade

Obeležavanja velikih istorijskih datuma, u svetu se ne mogu zamisliti bez vojnih parada. Kako se zvanično definiše vojna parada, šta simbolizuje i kakve poruke šalje građanima i svetu?
"Vojna parada je svečana smotra određenih jedinica kopnene vojske, ratne mornarice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ratnog vazduhoplovstva, zajedno ili posebno, povodom značajnih nacionalnih ili opštih istorijskih datuma."

To je definicija, ali u praksi, vojna parada ima vojnu i reprezentativnu ulogu.
S jedne strane, predstavlja manifestaciju političke moći jedne države i prikaz je sposobnosti oružanih snaga; s druge strane, znak su prijateljstva i organizuju se u čast stranih državnika, ili sa vojnim snagama drugih zemalja.
Takva je francuska vojna parada koja se održava povodom nacionalnog praznika 14. jula, kada se okupljaju svi rodovi borbene vojske, civilne službe, predstavnici čuvene Legije stranaca i pripadnici pojedinih vojnih formacija drugih zemalja u počasnom stroju.
Među najpoznatijim je ruska vojna parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. U novije vreme parade su i poligon za predstavljanje najnovijeg naoružanja.
Povodom Dana nezavisnosti, 4. jula ove godine, prvi put je održana parada tenkova u Vašingtonu na inicijativu predsednika Donalda Trampa, što je izazvalo negativne reakcije dela javnosti i Demokratske stranke.
Jedna od najvećih vojnih parada održana je nedavno na Tjenanmenu u Pekingu povodom 70 godina od osnivanja Kine. Predstavljeno je 580 primeraka vojne opreme i 160 aviona. Učestvovalo je 15.000 vojnika.
Budžet za odbranu Kine u 2018. godini iznosio je 168 milijardi dolara, dok je, na primer, ruski 63 milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.