U Beogradu održana Vojna parada Korak pobednika

Izvor: Beta, 16.Okt.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu održana Vojna parada Korak pobednika

BEOGRAD, 16. oktobra 2014. (Beta) - Sedamdeseta godišnjica oslobodjenja Beograda u Drugom svetom ratu obeležena je u četvrtak prvom vojnom paradom od 1985. godine, uz učešće više od 3.000 pripadnika Vojske Srbije.

Paradi kod Palate Srbija, u Novom Beogradu, prisustvovali su i predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, a u ešalonima Vojske Srbije prikazano je nekoliko stotina borbenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i drugih vozila, i oko 40 aviona i helikoptera.

Parada je počela počasnom artiljerijskom paljbom i desantom padobranaca koji su na Ušće doneli zastave Srbije i Vojske Srbije.

Pred više desetina hiljada gradjana prodefilovali su ešaloni kopnene vojske, vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane, specijalna jedinica, rečna flotile i jedinice za učešće u mirovnim operacijama.

Kadeti Vojne akademije nosili su replike zastava srpske vojske iz Prvog svetskog rata, kao i zastave Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije - vojski koje su oktobra 1944. godine oslobodile Beograd.

Usledio je motorizivani ešalon u kojem su prikazana borbena sredstva za protiv-vazdušnu odbranu, artiljerijska sredstva i tenkovi, borbena vozila pešadije, borbena oklopna vozila i druga kojim raspolaže Vojska Srbije.

Prikazano je novo naoružanje koje proizvodi domaća odbrambena industrija, poput samohodnih haubica i izvidjačkih bespilotnih letelica.

Vazduhoplovstvo Vojske Srbije organizovalo je nalete vazduhoplova u kojima su učestvovali avioni "lasta", "supergaleb", "orao", "AN26", "MiG 21" i "MiG 29", i helikopteri "gazela mi 8" i "Mi 17".

Pripadnici jedinice Garde izveli su ispred bine na kojoj su bili Putin, Nikolić i drugi državni zvaničnici i strane diplomate, takozbasni "egzercir" - prikaz veštine rukovanja ličnim naoruzanjem.

Vojnu paradu je završio nastup ruske akro-grupe "Striži", koja je svoje umeće prikazala na četiri aviona "MiG 29".

Okupljeni gradjani su držali zastave Srbije i Ruske federacije, slike Vladimira Putina, ali i vodje proruskih pobunjenika u Ukrajini Igora Strelkova. Uzvikivali su "Kosovo je Srbija!", "Putine, Srbine!", kao i "Srbija-Rusija, ne treba nam Unija!".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.